Мала матура 2018-Решење теста из српског језика

Мала матура 2018-Решење теста из српског језика 1

Polaganje male mature počelo danas i trajaće do srede, a više od 71.000 osmaka rešavaće zadatke iz srpskog, matematike i kombinovanog testa.

Iako srpski jezik nije bas povezan sa biologijom odlučili smo da osmacima izadjemo u susret , te smo objavili kljuc testa za srpski jezik koji su maturanti danas polagali.

Mala matura predstavlja zvaničan završetak osnovne škole, a od rezultata testiranja zavisiće izbor budućeg zanimanja učenika, kao i koju će srednju školu izabrati.

Osmaci danas rešavaju zadatke iz srpskog, u utorak iz matematike, a u sredu će raditi kombinovan test, sastavljen od pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Maksimalan broj bodova na testovima je 40, odnosno iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, a uspeh iz škole nosi maksimalnih 60 bodova.

Konačni rezultati ispita biće saopšteni 28. juna, a upis učenika u srednje škole biće 9. i 10. jula.

Ranijih godina bilo je i neregularnosti i prepisivanje, te zato ministar Šarčević najavljuje da će ove godine kontrola biti stroža nego ikada, a da je planirano, kada se steknu svi propisani uslovi, pokrivanje prostorija za malu maturu kamerama.

Ministar je pre nekoliko dana rekao da će u 10 odsto škola ove godine tražiti da, umesto nastavnika, direktor i njegov tim nadziru malu maturu i direktno odgovaraju za regularnost, te da će angažovati i sve svoje pomoćnike i načelnike kako bi se sprečilo prepisivanje.

Testovi se nalaze pod strogim merama bezbednosti, danas će ih načelnici školskih uprava predati direktorima škola, a pomoćnica ministra prosvete zadužena za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković kaže da je dan pre završnog ispita samo šest osoba znalo kako testovi izgledaju i kakvi su zadaci. Ona je rekla da je mali broj ljudi uključen u pripremu završnog ispita i da su primenjene opsežne mere bezbednosti.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.