Позив за наук није баук 10

Позив за наук није баук 10

Već tradicionalno desetu godinu zaredom, poslednji petak i subota marta meseca rezervisani su za festival koji svoje postojanje i realizaciju duguje vrednim učenicima gimnazije „Svetozar Marković“ i njihovim profesorima.

I ove godine, 30. i 31. marta u holu Elektronskog fakulteta u Nišu održaće se festival „Nauk nije bauk“ na kome će se od 10 do 19 časova veličati nauka, inovacije, ali i mladost i entuzijazam.

„Ako je verovati iskustvu prethodnih godina, kada je festival posetilo preko 20.000 ljudi, što iz zemlje, što iz zemalja regiona, i ove godine možemo očekivati veliki broj posetilaca. Tim pre što i ove godine broj izlagača na postavkama prelazi 1.000“, kažu organizatori.

Dodaju da prava veličina „Nauk nije bauk“ festivala nikada nije bila u brojkama, već u kvalitetu koji neguju zajedno sa svojim dugogodišnjim saradnicima.

„Naša publika to vidi i možemo sasvim slobodno reći da je navikla na interaktivni, naučno-popularni pristup obrazovanju kakav negujemo i u gimnaziji „Svetozar Marković“ i na svakoj postavci koji vidimo na festivalu“, rekao je Marijan Mišić, direktor gimnazije „Svetozar Marković“ i prvi čovek festivala.

Ove godine, postavkama eminentnih niških fakulteta na kojima se uvek mogu videti najnovija dostignuća nauke i tehnologije, pridružuju se i društveno-odgovorna preduzeća i predstavnici niških kompanija koje nauku koriste u praksi.

Kompanija Benlijan, po prvi put se pridružuje timu interaktivnih postavki. Kroz hemiju, istoriju i biologiju, prikazaće nam istorijski put koje je prešlo zrno pirinča, njegove hemijske karakteristike i svojstva koja ima kao jedna od najpopularnijih namirnica. Tu je Urbi.GO, domaća startap kompanija koja spaja ljubav prema biologiji i ekologiji s jedne, i upotrebu tehnologije s druge strane. Njihovo vertikalna bašta i prateća aplikacija privukla je i pažnju svetskih stručnjaka. Niška programerska kompanija Webelinx prikazaće nam kako to izgleda kada se tehnologija spoji sa svetom igre i zabave.

Francuski institut u Nišu imaće postavku i javnu debatu na temu problema ekološkog zagađenja. Biće prezentovan i program međunarodne razmene koji će mnogima omogućiti da bolje upoznaju Francusku. Američki kutak prezentovaće svoj novi MakerSpace program STEM radionica. Radi se o najnovijem pristupu u podučavanju prirodnih predmeta – spoj nauke, tehnologije, matematike i obrazovanja kroz igru i praktičan rad.

Tim okupljen ono organizacije eIgralište i Serbcraft daće priliku posetiocima da okruženju popularne igre Minecraft nauče nešto i pritom se dobro zabave. Organizacija Nauči me ove godine takođe ima mnogo toga da podeli: posetioci će videti 3D štampač, robote i upoznaće se sa celim nizom kurseva koji su im ove godine dostupni u „Unbox – habu inovativnih edukacija“.

Kao i svake godine, očekuje se učešće prijatelja iz Makedonije i Crne Gore, kao i posetioca iz celog regiona koji tokom ovog vikenda nauke upoznaju Niš sa našim učenicima.

Оставите коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

затвори
%d bloggers like this: