Прве информације о такмичењу и записник са Актива наставника биологије Београда

Прве информације о такмичењу и записник са Актива наставника биологије Београда 1

Комитет за образовање Српског биолошког друштва упутило је Активу наставника биологије Београда допис са незваничним закључцима са састанка комитета који се тичу организације такмичења за школску 2018/19 годину.

Организатор такмичења ове године је исти за основну и средњу школу , а то је Биолошки факултет у Београду.

Ове школске године такмичиће се шести, седми и осми разред основне школе и трећи и четврти разред средње школе. Дакле такмичење неће бити одржано за пети разред основне школе и први и други разред средње школе.

Систем за пласирање такмичара на виши ступањ такмичења је делимично коригован. Са општинског на окружно такмичење пласираће се 20% најуспешнијих ученика на нивоу округа. То значи да ће се за општинско такмичење правити јединствене ранг листе за сваки округ (и наравно разред). Аналогно и за пласман са окружног на републички ниво – јединствена листа на нивоу Србије, првих 20% се пласира на републичко такмичење.

Од ове године укида се директан пролаз за прворангиране ученике (ученике са најбољим резултатом) на следећи ниво такмичења.

Једна од позитивних новина новог циклуса такмичења је то што ће Биолошки факултет на другачији начин правити тестове за такмичење. Наиме тим са БФ тестове неће састављати самостално , већ ће тестове саставити од задатака који доставе наставници основних и средњих школа.

Српско биолошко друштво и Биолошки факултет упутили су апел активима да именују од 3-4 професора из основних и 3-4 професора из средњих школа који ће састављати задатке за такмичење.

Именовани професори су дужни да до 15. јануара доставе СБД-у најмање по 10 задатака за сваки разред. Професори такође задатке треба да састављају по стандардима, а не по уџбеницима.

Др Драгана Миличић, која је била гошћа Актива са БФ, објавила је датуме различитих нивоа такмичења онако како их је одобрило Министарство

  • Школска такмичења:11-20 фебруара
  • Општинско такмичење: 9.март
  • Окружно такмичење:14. април
  • Републичко такмичење: 25 или 26 мај . Једног датума ће бити такмичење за средње а другог за основне школе.

Више информација са Актива наставника биологије Београда можете пронаћи у наведеном чланку са Биолошког блога.

Записник са другог Актива наставника биологије Београда

26. децембар 201 19:04 Школа „Дринка Павловић” Тема данашњег састанка Актива наставника биологије основних школа Београда била су такмичења. На почетку састанка Албина Холод, председник актива, прочитала је писмо новооснованог Комитета за образовање Српског биолошког друштва (СБД). Они су нас обавестили о незваничним закључцима са састанка Комитета (потребно је да их усвоји УО СБД да…

Ми ћемо наставити да пратимо и преносимо све актуелне информације и убрзо ћемо објавити наше ставове о овој теми.

This Post Has 3 Comments

  1. Katarina

    Pozdrav,
    Da li 20% prolaznosti sa jedinstvene rang liste važi i za srednje škole?

    1. Још увек није донет правилник за средњу школу , али мислим да праг остаје исти 91 поен и више.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.