Мамурлук – како преживети дан после

Мамурлук – како преживети дан после 1

Научници нису утврдили ниједан једини узрок мамурлука, али знају да постоји неколико могућих криваца, а самим тим и неколико „лекова“ за његово ублажавање.

Мамурлук – како преживети дан после 2

Алкохол је диуретик, па због чешћег избацивања течности, може доћи до дехидрације. Ово се посебно догађа ако смо пили у загрејаном простору, доста плесали и знојили се. Дехидрација чини да осећамо вртоглавицу, поспаност и летаргичност.

Алкохол може да надражи слузницу стомака и проузрокује повраћање и пролив, а тиме и неравнотежу електролита. Неравнотежа електролита (минерала који нашем телу требају да би правилно функционисало) чини да се осећамо уморно, да имамо мучнину, мишићну слабост и грчеве.

Превише алкохола доводи и до ширења крвних судова и тиме узрокује главобољу. Неравнотежа електролита и дехидрација могу такође допринети томе да вам „глава пуца“ следећег јутра. Алкохол, такође, омета производњу глукозе што резултира ниским нивоом шећера у крви. Ако не произведете довољно глукозе, можете се осећати тромо и малаксало.

Мамурлук – како преживети дан после 3

Алкохол такође ремети сан. Испрва нас успављује, али прекида ритам спавања и РЕМ фазу сна, тако да нас спречава да квалитетно отспавамо како бисмо устали свежи и одморни.

Алкохол има много утицаја на мозак, укључујући и онај топли, опуштени осећај након неколико пића. Али ако сте се некада осећали необично узнемирено после бурног ноћног провода, можда сте доживели „анксиозни мамурлук”.

Током ноћи пијења, алкохол стимулише производњу хемикалије у мозгу зване Габа (Гама-аминобутерне киселине) која смирује мозак и блокира производњу глутамата, хемикалије повезане с анксиозношћу. Ова комбинација је разлог зашто се осећате весело и опуштено током ноћног изласка.

Мозак воли да буде у равнотежи, па као одговор на већу количину алкохола ствара више глутамата и блокира Габа што ће изазвати тај узнемирујући осећај тескобе наредног јутра.

Лек за мамурлук

Тренутно не постоји лек за мамурлук. Одређени кућни лекови могу помоћи да се изборимо са неким симптомима мамурлука, међутим, мало је поузданих истраживања у овој области.„Клин се клином избија” није добра стратегија

Нема начина да се изборите са мамурлуком чак ни тактиком „клин се клином избија“, односно да попијете пиће јутро после. Ово јутарње пиће може само да одложи појаву симптома мамурлука и да учини да се привремено осећате боље.

Вашем телу је потребно време да се одмори, метаболизује алкохол који сте већ попили и поправите штету насталу услед тешке ноћи пијења. Дакле, то није добра идеја.


1. Аналгетици и антациди

Мамурлук – како преживети дан после 4

Аспирин и други аналгетици су ефикасни у ублажавању болова и смањењу упале и болова у мишићима. Избегавајте парацетамол јер лоше утиче на јетру која је претходно била под ударом алкохола. Опрез мора постојати и код оних који имају осетљиву слузницу желуца.

Антациди делују тако што неутралишу желудачну киселину и ублажавају нелагоду у стомаку. Умањују мучнину, горушицу и пробавне сметње које изазива алкохол.

2. Пијте много воде

Мамурлук – како преживети дан после 5
Bottled Water With A Splash

Рехидрирање организма помаже да се ублаже симптоми мамурлука. Многи користе пића намењена спортистима која су обогаћена електролитима или праве раствор за рехидрацију како би повратили равнотежу електролита. Не постоје докази да је ово ефикасан лек за мамурлук.

3. Избалансиран доручак

Низак ниво шећера у крви доводи до појаве мамурлука. Доручак помаже да се регулише ниво шећера како би се непријатност делимично ублажила.

Не постоје истраживања која би рекла да су одређене намирнице, попут сланине и пржених јаја, ефикасније од осталих. Многи људи верују да су угљени хидрати посебно ефикасни за „упијање“ алкохола, мада се истраживања нису бавила тиме.

4. Антиоксиданси

Алкохол који смо попили изазива оксидациони стрес у нашем организму и повећава производњу слободних радикала, зато је важно да уносимо намирнице које имају јачи антиоксидациони ефекат.

На већини листа на првом месту се налази ђумбир, али помаже и шумско воће, грејпфурт, грожђе, шаргарепа, спанаћ, црна чоколада, орашасти плодови и зелени и црни чајеви.

5. Кафа и чајеви

Мамурлук – како преживети дан после 6

Кафа и друга пића са кофеином делују као стимуланси који могу побољшати осећај умора који долази са мамурлуком.

Поред тога, кафа, црни и зелени чај садрже неке антиоксидансе који могу смањити штетне ефекте конзумирања алкохола. Међутим, пића која садрже кофеин су и диуретици, па могу довести до погоршања евекта дехидрације настале због пијанства.

6. Спавање

Мамурлук – како преживети дан после 7

Спавање заиста нема замену, у томе се сви слажу. Недостатак чак и кратког, лаганог сна, значајно доприноси мамурлуку. Зато, ако је дошло до најгорег и ако сте претерали, најбоље је да се добро наспавате. А следећи пут, послушајте савете. 

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.