Активи биолога о новим пропозицијама такмичења

Активи биолога о новим пропозицијама такмичења 1

Поводом измена пропозиција такмичења из биологије огласили су се бројни активи и удружења професора биологије. Ставове актива Вам преносимо у целости.

Удружење биолога Крушевац-
Примедба на правилник и пропозиције такмичења из биологије за ученике основних школа у школској 2018/19. години

Поштовани,

Поводом правилника са пропозицијама такмичења за биологију за основне школе школске 2018/19. године , стручно удружење наставника биологије из  Крушеваца је одржало састанак 24.01.2019. године  и донело одлуку да Вам се обрати са примедбама и незадовољством у вези следећих тачака:

  • Неучествовање ученика шестог разреда на такмичењу

Сматрамо да је ова одлука донета прекасно и да је врло непрофесионална према ученицима и колегама,  јер ученици су већ почели са припремама. Колико год се трудили наставници да развију љубав према биологији код ученика ова одлука је врло непримерена и непрофесионална зато што је стигла касно и изазвала велико разочарење код ученика.

  • Прелазак на следећи ниво такмичења

Овом одлуком елиминисали сте многе мале општине,  који буду имали мање поена од деце која су из великих градова. Сматрамо да треба да се врати стари систем бодовања од претходних година и да се свима дају једнаке шансе. На уштеди капацитета сте већ добили тиме да се ученици петог разреда не такмиче, а ученици шестог разреда ионако долазе само до окружног нивоа.

  • Критеријуми за издавање диплома ученика

Не слажемо се са критеријумима за издавање диплома ученика јер свака диплома, похвалница, захвалница ученику значи као подстрек за даљи рад.

  • Позив за наставнике за израду тестова и задатака за такмичење

Позив наставницима за пријаву  за израду тестова и задатака за такмичење  није стигао ни у једној школи Крушевачке општине већ су наставници путем друштвених мрежа били незванично обавештени. Сматрамо да је овај начин врло непрофесионалан  јер искључује наставнике из унутрашњости. Школе из унутршњости,  регуларно и званично могле су  званично да буду позване путем школских управа и са задовољством укључе у рад.

29.1.2019.године Председник удружења:

Оливера Коларић, наставник биологије


Актив наставника биологије Ужица

Српском биолошком друштву

Поштовани,

Осетили смо потребу да се огласимо поводом предстојећег општинског такмичења  и нових  пропозиција које су недавно објављене, и да вам саопштимо следеће:

– Сматрамо да није у реду мењати правила игре у сред игре, односно, мењати пропозиције кад су припреме за такмичење већ започеле;

– Нема оправданог објашњења зашто не учествују ученици шестог разреда. Питамо се зашто је тешко саставити тестове за такмичење ( то је једина обавеза СБД када су ученици шестог разреда у питању ), све остало: организација такмичења, умножавање тестова, прегледање, дежурство, радимо ми;

-Начин бодовања  постигнућа ученика на такмичењима је некоректан и нестимулативан за ученике. Како наставници нису материјално мотивисани за учествовање на такмичењу, све ово говоримо у име ученика, а не из личног интереса.

Није у реду да дипломе добије само прва три ученика, а остали имају само пласман. У суштини, диплома и задовољство одмеравања знања са другима су једино чиме су ученици награђени. Може се десити да се дете пласира на републичко такмичење без иједне освојене дипломе, а да се не пласирају или не добију дипломе ученици са високим бројем освојених бодова. Ако заиста буде тако, нисмо сигурни да ли ће иједан ученик и наставник уопште желети да учествује на такмичењу.

-Нисмо сагласни ни са одлуком да у сваком округу прва три ученика добијају дипломе без обзира на број бодова. Не треба критеријуми да се прилагођавају такмичарима, него такмичари критеријуму. Мислимо да се мора одредити број бодова за одређено место, ако је 71 бод премало, подигните праг.

-И оно што је најважније, не желимо више експерименте само у биологији. Прво са програмом у петом разреду, сада и у такмичењу. Сматрамо да пропозиције такмичења морају бити усклађене са осталим предметима, јер нам је веома важно да сачувамо заинтересованост ученика за биологију.

Наставници биологије, чланови градског актива основних школа и истовремено и удружења наставника биологије „Опстанак“:



Актив наставника биологије- Града Ниша

Ми, чланови Актива наставника биологије града Ниша оглашавамо се поводом предстојећих такмичења из биологије за основне  школе и објављивања Правилника о пропозицијама такмичења из биологије за школску 2018/2019. годину.

Сагласни смо да важећи Правилник о пропозицијама такмичења из биологије врло дестимулишуће делује на ученике и не утиче позитивно на популаризацију биологије као науке и наставног предмета.

Имамо примедбе на следеће:

-Неучествовање ученика шестог разреда на такмичење ове школске године јер не постоје аргументи ( такмичење за шести разред се одржава  на општинском и окружном нивоу тако да су објашњења организатора такмичења да је капацитет Биолошког факултета мали да прими већи број ученика неоснован.

-Критеријум за награђивање ученика је преоштар.Дипломе које ученици освајају на општинском и окружном нивоу такмичења су значајне за освајање Вукове дипломе.Новим Правилником о пропозицијама такмичења   ученици  би и поред огромног труда и залагања остали без могућности да их добију.Наше искуство је да свака диплома ученику веома значи и представља награду за његов рад и мотивацију за даље учење.

Ми као предметни наставници смо разочарани и незадовољни. Сматрамо да је обавештење о изменама Правилника о такмичењу стигло касно, а да ми никада нисмо питани за мишљење.

Наш предлог и захтев је следећи :

  • вратити такмичење за ученике 6.разреда
  • променити нов правилник, односно вратити га на стари начин бодовања и награђивања ученика.

Актив наставника биологије Града Ниша


Састанак Актива наставника биологије Руме

Ми, чланови актива наставника биологије општине Рума оглашавамо се поводом предстојећих такмичења из биологије и објављивања Правилника о пропозицијама такмичења из биологије за школску 2018/2019. годину.

Сагласни смо да важећи Правилник о пропозицијама такмичења из биологије врло дестимулишуће делује на ученике и  не утиче позитивно на популаризацију биологије као науке и наставног предмета.

Много је питања без одговора:

  1. Зашто Правилник о пропозицијама такмичења није раније усвојен и објављен, како би наставници благовремено информисали ученике о свим детаљима у вези са такмичењима? Напомињемо да су припреме ученика шестог разреда увелико започете, још у октобру, у неким школама.
  2. Да ли је могуће да се уради ревизија Правилника о пропозицијама такмичења, у делу који се односи на рангирање ученика, јер ће у супротном велики број ученика са високим бројем бодова, у многим окрузима, остати без диплома?
  3. Колико ће ученика бити стимулисано да изађе на Окружно такмичење без освојене дипломе на Општинском такмичењу, а познато нам је да свака освојена диплома за прво, друго и треће место на Општинском и вишим нивоима такмичења, значи ученицима приликом избора за носиоца Светосавске повеље, Ђака генерације, додељивање Вукове дипломе?
  4. Да ли је могуће да некоме смета што се ученици у великом броју одазивају такмичењима из биологије и масовно учествују на свим нивоима, постижући врхунске и запажене резултате?
  5. Да ли би се могли огласити представници и осталих институција у нашој држави, које би могле бити организатори такмичења, посебно представници Природно- математичких факултета са Департмана за биологију?

Стручни Актив наставника биологије општине Рума


Актив наставника биологије Сомбора

На састанку Актива смо разговарали о новом Правилнику о такмичењу ученика основних школа.

Сматрамо:

– да је одлука да се ученици шестог разреда не такмиче касно саопштена ученицима и наставницима с обзиром да се деца увелико припремају за такмичење (капацитет Биолошког факултета небитан је за такмичење шестака јер не пролазе на републичко такмичење ни по старом правилнику);

– да је прошлогодишњи начин бодовања за 1, 2. и 3. место на општинском и окружном такмичењу адекватније вреднује труд и знање ученика.

Такмичење ученика основних школа би требало да буде начин популаризације науке међу ученицима и да има мотивациони ефекат.

Надамо се да ће поменуте пропозиције још једном бити размотрене и измењене у корист ученика који воле овај предмет и имају жељу да уче и такмиче се.

У име Актива наставника биологије основних школа у Сомбору,

Сања Стефановић


Актив наставника биологије града Лознице

– Одлука о промени правилника је донета прилично касно јер је укинуто такмичење за ученике 6.разреда, а ученици се увелико спремају за такмичење, тако да је ова одлука прилично разочаравајућа за децу.

– Критеријум за награђивање ученика је преоштар. Смањује мотивацију и интересовање ученика. Наше искусво је да свака диплома ученику веома значи и представља награду за његов рад и мотивацију за даље учење. Када се помене начин награђивања по овом правилнику вечина ученика не жели ни да покуша да се такмичи. Ако је то био циљ овог правилника, онда је испуњен. Није нам јасно шта је Српско биолошко друштво хтело да постигне овим правилником, али нам је јасно да је убило у ђацима и наставницима сву жељу да се такмиче и труде око истог. Њихов циљ би требао да буде да привуку већи број ученика овом такмичењу и да ученици заволе биологију као предмет, а не обрнуто.

– Ми као предметни наставни смо као и деца разочарани и незадовољни. Стичемо утисак да жели да се деградира наш рад и труд са децом и не само то. Већина правилника се и доноси, а да ми никад нисмо питани за мишљење.

– У циљу популаризације такмичења из биологије, наш предлог и захтев је следећи:
1) вратити такмичење за ученике 6. разреда
2) променити нов правилник, односно вратити га на стари начин бодовања и награђивања ученика

Актив наставника биологије Града Лознице

Присутни на састанку Актива

Извор:Биолошки блог

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.