1822-07-22

Грегор Мендел, рођен као Јохан Мендел, био је аустријски свештеник, биолог, ботаничар и математичар, назван “оцем генетике” јер се први бавио истраживањима у области наслеђивања.

Рођен је 22. јула 1822. године у селу Хајзендорф. У основној и средњој школи се показао као изврстан и бриљантан ученик, али родитељи нису могли да му приуште више образовање. Упркос томе, успели су да му омогуће одлазак у Августинов манастир, где је наставио своје образовање и почео да подучава децу и младе људе. С обзиром да је био свештеник, никада се није женио. Гимназију је похађао у Тропау, а студије на Филозофском факултету Универзитета у Оломоуцу . Због очеве болести и недостатка новца приморан је да 1843. године постане фратар, па теолошку школу завршава у Брину (Брно).

Дипломирао је математику 1850. године и покушао да се упише на природне науке (биологију), али није положио испит. Без обзира на ову иронију судбине, постао је познат управо у тој науци, а знање математике и одлично баратање бројкама му је у томе помогло. Врло успешно је повезао ове две науке и створио, а и не знајући да је то урадио, генетику.