Отворена врата лабораторија ПМФ-а у Нишу

Otvorena vrata laboratorija Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu

На Департману за биологију и екологију ПМФ-а у Нишу, у петак, 20. септембра 2024. године одржаће се Дан отворених врата лабораторија. Овај догађај је права прилика за све радознале ученике да искусе чари биологије и истраживања из прве руке. Поред активности других Департмана, Департман за биологију и екологију је припремио следећи програм:

  1. Радионица Аутентичност меда: Мелисопалинолошка анализа
    • Локација: Лабораторија 113
    • Време: 10:00h
    • Трајање: Око 1 сат

Рад у биолошким лабораторијама узбудљив је и живописан захваљујући бројним лабораторијским методама развијеним ради истраживања разноврсних аспеката живог света. У оквиру презентације лабораторија Департмана за биологију и екологију природно-математичког факултета у Нишу учесници ће имати прилику да се упознају са основним правилима понашања у биолошкој лабораторији, као и уобичајеним лабораторијским прибором, уређајима и методама које се у њој могу наћи.
На примеру експеримента изолације поленових зрна из узорака меда, полазници ће се упознати са основама методе центрифугирања – основне методе сепарације биолошких честица и молекула. Након изолације, полазници ће бити упознати са техником микроскопирања кроз посматрање и анализа препарата поленових зрна – мелисопалинолошку анализу. Резултат такве анализе представља утврђивање ботаничког порекла испитиваног узорка меда односно потврда/оповргавање његове аутентичности.

Предавач: др Никола Јовановић, доцент – Катедра за експерименталну биологију и биотехнологију, Катедра за биологију и екологију, Природно-математички факултет, Универзитет у Нишу

  1. Радионица ДНК: Кључ (не)решиве мистерије
    • Локација: Микроскопска сала 120
    • Време: 11:00h
    • Трајање: Око 30 минута

Захваљујући научним открићима у молекуларној биологији, ДНК анализа је постала кључна метода у форензичкој генетици. Јединствени ДНК профили омогућавају повезивање осумњичених, жртава и места злочина, чиме се многи криминални случајеви, који би иначе остали нерешени, ефикасно решавају.
Радионица „ДНК: Кључ (не)решиве мистерије“ ће упознати учеснике са основама форензичке генетике и значај ДНК анализе у решавању сложених случајева. Кроз практичне задатке, учесници ће имати прилику да се пробају у улози форензичких генетичара, анализирају биолошке трагове, упоређују ДНК профил и доносе закључке на основу добијених података. Радионица је осмишљена како би учесници, кроз интерактивну анализу добијених електроферограма, разумели примену ДНК у криминалистици и идентификацији жртава и осумњичених.

Предавач: Ана Тијанић, истраживач-приправник – Катедра за експерименталну биологију и биотехнологију, Катедра за биологију и екологију, Природно-математички факултет, Универзитет у Нишу

Ове радионице су осмишљене како би приближиле науку кроз практичне и интерактивне активности. Учесници ће имати прилику да уче од искусних предавача и истраживача, постављају питања и добију увид у фасцинантни свет науке.

Више информација о догађају можете пронаћи на сајту ПМФ-а у Нишу.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.