Микророботи за прецизну доставу лека

Микророботи за прецизну доставу лека 1

Швајцарски научници направили су минијатурне роботе који могу да се крећу кроз крвне судове и носе лек кроз тело до места где је потребан. Иако је завршена тек експериментална фаза испитивања, од овог достигнућа стручњаци много очекују.

Специјални микробот успешно се пробија и кроз течност и кроз гасове. У зависности од окружења, мења облик и брзину кретања, што га чини идеалним за пролазак кроз тело, како би лек циљано доспео тамо где је потребан.

Инспирацију за ово достигнуће швајцарски научници добили су посматрајући кретање бактерија, а меки ситни уређаји од нанокомпозитних материјала уграђивани су уклапањем налик древној јапанској вештини оригами.

Како садрже магнетне честице, микророботе контролише магнетно поље, али их је могуће и унапред програмирати, наводе стручњаци. После успешних првих тестирања, тим швајцарских стручњака сада покушава да кретање доставних робота прилагоди проласку кроз сложене средине, попут крвних судова,чиме би постали први у свету који су то постигли.

Прошле године, сличан производ представили су стручњаци из Хонгконга. Њихов микро робот био је сличан гусеници, а дизајниран је такође за циљану доставу лекова у ткиво.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.