Бука и срчана аритмија

Сви већ знамо да смањена физичка активност, лоша исхрана, пушење и алкохол могу довести до бројних проблема, али научници су сада доказали да је и бука битан чинилац у развоју тешкоћа.

Према научницима Универзитета у Мајнцу, који су анализирали податке из студије ГХС (The Gutenberg Health Study), бука повећава могућност развоја атријалне фибрилације (треперење преткомора) ‒ најчешће срчане аритмије.

У студији, објављеној у научном часопису International Journal of Cardiology, до 23 одсто испитаника патило је од атријалне фибрилације услед екстремне буке. Без буке, тегобе је имало 15 одсто њих.

Претходне студије показале су да само један до три посто људи пати од фибрилације.
„То је зато што се изгледи за појаву срчане аритмије повећавају с годинама”, рекао је кардиолог Томас Мунзел.

На почетку студије, пре десет година, учесници истраживања су имали између 35 и 74 године, те су током трајања студије постајали рањивији, објаснио је Мунзел.

Рад је прикупио податке од више од петнаест хиљада жена и мушкараца који су били изложени различитим врстама буке током дана и ноћи и морали су извештавати о својој атријалној фибрилацији.

Уз путеве, железнице и громор из комшилука, бука авиона је међу онима које највише узнемиравају људе. Она посебно узнемирује дању ‒ показало се код 84 одсто испитаника (ноћу је негативно реаговало 69 одсто њих).

Извор:ртс.рс

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.