Бука и срчана аритмија

Бука и срчана аритмија 1

Сви већ знамо да смањена физичка активност, лоша исхрана, пушење и алкохол могу довести до бројних проблема, али научници су сада доказали да је и бука битан чинилац у развоју тешкоћа.

Бука и срчана аритмија 2

Према научницима Универзитета у Мајнцу, који су анализирали податке из студије ГХС (The Gutenberg Health Study), бука повећава могућност развоја атријалне фибрилације (треперење преткомора) ‒ најчешће срчане аритмије.

У студији, објављеној у научном часопису International Journal of Cardiology, до 23 одсто испитаника патило је од атријалне фибрилације услед екстремне буке. Без буке, тегобе је имало 15 одсто њих.

Бука и срчана аритмија 3

Претходне студије показале су да само један до три посто људи пати од фибрилације.
„То је зато што се изгледи за појаву срчане аритмије повећавају с годинама”, рекао је кардиолог Томас Мунзел.

На почетку студије, пре десет година, учесници истраживања су имали између 35 и 74 године, те су током трајања студије постајали рањивији, објаснио је Мунзел.

Рад је прикупио податке од више од петнаест хиљада жена и мушкараца који су били изложени различитим врстама буке током дана и ноћи и морали су извештавати о својој атријалној фибрилацији.

Уз путеве, железнице и громор из комшилука, бука авиона је међу онима које највише узнемиравају људе. Она посебно узнемирује дању ‒ показало се код 84 одсто испитаника (ноћу је негативно реаговало 69 одсто њих).

Извор:ртс.рс

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.