Велики пробој у лечењу хемофилије

Велики пробој у лечењу хемофилије 1

Британски доктори постигли су фантастичне резултате користећи генску терапију у лечењу хемофилије типа „А“. Неки људи рађају се са генетским поремећајем, који спречава њихово тело да ствара протеин потребан за заустављање крварења.

Бартс хелт траст“, у оквиру британске Националне здравствене службе (НХС), подвргао је 13 пацијената генској терапији, а код чак 11 је прекинута терапија, јер су повратили могућност стварања протеина.

Велики пробој у лечењу хемофилије 2

Џејк Омер (29) један је од оних који су повргнути терапији, а каже да се сада осећа као потпуно нови човек.

Пре лечења, био је један од око 2.000 људи у Великој Британији који су имали проблем са производњом есенцијалног протеина „фактора VIII“.

И најмања повреда узроковала би обилно крварење. Присећа се како је данима крварио након што је као дете изгубио два предња зуба.

Чак је и напорније ходање доводило до крварења у зглобовима, што је на крају довело до артритиса.

Џејк је морао недељно да прима три инјекције „фактора VIII“ читавог живота.

Велики пробој у лечењу хемофилије 3

Међутим, у фебруару 2016. године примио је инфузију генске терапије.

„Осећам се као нова особа. Као добро науљени робот. Осећам да могу да урадим много више него што сам могао“, истиче Џејк.

Према његовим речима, није могао да хода дуже од 500 метара, а да зглобови не почну да га боле. Сада без проблема хода неколико километара.

Терапија је у ствари генетски направљен вирус, који садржи упутства за стварање „фактора VIII“ које Џејково тело није раније имало.

Вирус је као поштар који доноси генетска упутства јетри, која после тога нормално почиње да производи протеин, пише Би-Би-Си

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.