Високе температуре у Европи јасан знак климатских промена

Топлотни талас који је захватио Европу представља „недвосмислени знак“ климатских промена које постају „све извесније“, наводи се у прелиминарној студији научника светске мреже о временским приликама (WWA).

Пре неколико недеља северну хемисферу је захватио топлотни талас који, како научници истичу, одговара раније представљеном моделу климатских промена.

Истраживачи су испитивали климатске моделе и закључили да високе температуре забележене у Финској, Данској, Ирској, Холандији, Норвешкој и Шведској одговарају том моделу климатских промена.

„То је недвосмислено знак климатских промена. Оно што се сматрало екстремно топлом ситуацијом постаће уобичајено време, а у неким случајевима већ и јесте”, рекао је научник Фредерик Ото.

Међутим, један климатски поремећај не може да се припише само екстремним временским приликама јер постоје и други фактори ‒ као што је људски.

Мрежа WWА (World Weather Attribution) већ је прошле године навела да је топлотни талас тог лета (2017) био такође знак одређених климатских промена.

Извор: rts.rs

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.