Врста осе откривена у Јужној Америци има убојиту жаоку

Врста осе откривена у Јужној Америци има убојиту жаоку 1

Нова врста осе откривена у прашумама Амазоније припада групи такозваних паразитоидних оса, које су специјализоване да полажу јаја у тела паукова како би обезбедиле каснију исхрану ларви.

Јужноамеричка оса названа Clistopyga crassicaudata откривена је почетком године у експедицији ентомолога Универзитета у Турку, у Финској, са професором Иларијем Сексјервијем на челу.

Врста осе откривена у Јужној Америци има убојиту жаоку 2

 Откриће нове врсте инсекта објављено је у недељнику Зутакса, који излази у Хелсинкију. Женке ове врсте осе траже паукове који живе у гнездима у амазонској прашуми и паралишу их убодом веома потентног отрова, да би ларве имале обезбеђен извор протеина и шећера одмах по излегању. Кад се ларве излегу, почињу да се хране још живим пауком а на располагању имају и његова јајашца, која су још у јајним врећама.

Врста осе откривена у Јужној Америци има убојиту жаоку 3

Још не можемо са сигурношћу да кажемо који је паук најчешћа мета ових оса, јер је подврста класификована недавно па се истраживања настављају”, рекао је професор Сексјерви. Орган за полагање јаја, такозвани овипозитор, налази се на задњем делу тела у виду шупље тубе; изузетно је дугачак и широк у односу на дужину инсекта.

Код паразитоидне осе је карактеристично да овипозитор служи и као моћна жаока, којом се пре самог полагања јаја пробија пауков оклоп и убризгава отров који га паралише.
„Већ дуго проучавам тропске паразитоидне осе, али никад нисам видео ништа слично. Жаока, дакле, има двоструку функцију ‒ паралисања плена и полагања јаја. Свакако, она изгледа као изузетно моћно, чак застрашујуће оружје”, додао је професор.

Извор: РТС.рс

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.