Да ли генетика утиче и на величину мозга?

Да ли генетика утиче и на величину мозга? 1

Потреба за што бољим разумевањем развоја људских органа па тако и мозга довела је до тога да се у свету све већи број научника бави генетиком. Недавно је на Институту Макс Планк започето истраживање које има за циљ да утврди колико генетика и који геном утиче на развој и величину мозга .

Код деце се развој главе, лобање и мозга дешава константно у првим годинама живота. Зато се на прегледима деци мери обим лобање. Тај развој траје до 6 године када би требало да се величина лобање и мозга формира. До сада се веровало да величина мозга зависи искључиво од величине лобање.Исраживање у Институту Макс Планк, које је укључило бројне научнике и досадашња истраживања, показује да кључну улогу има генетика.

Да ли генетика утиче и на величину мозга? 2

” Били смо потпуно изненађени када смо открили да је генетика имала чак 70 процената улогу у развоју мозга код деце у узрасту до 7 године живота и 60 процената у узрасту до 14 године”- истакао је Чин Јанг Шепланд са Института Макс Планк. То потврђује, истиче Шепланд, да је развој мозга одређен у најранијем узрасту. Истраживање је показало да протеин п53 има велики утицај на развој мишљења и да ће генетска асоцијација допринети бољем и потпунијем схватању утицаја п53 протеина. Такође уочен је и утицај мутације гена ТП53 у појави тумора и рака мозга .

Ово истраживање показује да ће се у будућности научници више посветити истраживању гена и утицају генетике него што је то до сада било само кроз праћење и мерење обима лобање.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.