Живимо на рачун будућих генерација

Живимо на рачун будућих генерација 1

До данас смо потрошили више него што еко-системи планете земље могу у години дана да обнове. Потрошили смо ресурсе за ову годину и сада трошимо на рачун будућих генерација. Дан еколошког дуга још једном упозорава на важност очувања природне средине.

Свет ове године 29. јула улази у еколошки дуг. До данас смо потрошили више него што екосистеми планете Земље могу у години дана да обнове.

Живимо на рачун будућих генерација 2

Дан еколошког дуга ове године обележава се најраније откако се спроводе мерења, наводи Мрежа за глобални еколошки отисак. За последњих 50 година два пута је смањен број дивљих животиња на планети. Данас је и дан посвећен тигровима, којих је у дивљини остало око 3.000, а пре једног века било их је 100.000.

„Ако гледамо живи свет преко килограм тежине, све организме преко килограм, 70 одсто су домаће животиње, 25 посто је људско месо, а испод пет одсто су све дивље животиње са више од једног килограма. Имамо у Европи више домаћих кокошака него птица. На планети имамо милијарду и по крава, 20 милијарди кокошака. Дакле наш систем исхране је потпуно загосподарио планетом“, рекао је др Дени Пореј из Светског фонда за природу.

Природа све мање може да задовољи потребе људи.

Због пољопривреде и индустрије уништавају се шуме и мочваре, смањује се производња кисеоника, угрожавају природна станишта, долази до несташице воде, ерозије тла, загађења, климатских промена.

„Да бисмо одржали садашњи начин живота, односно стандарда живљења потребне две планете, а нека предвиђања казују да ће нам до 2.050. бити потребне четири планете. Наравно, то се не може десити. Дакле, оно што је битно јесте променити уобичајене начине понашања, првенствено мислим наравно на производњу и потрошњу“, истакао је Мирослав Тадић из Програма Уједињених нација за развој.

Годишње се у свету троши 70 одсто природних ресурса више него што планета може да обнови.

Најразвијеније индустријске земље су и највећи потрошачи прородних ресурса. Тако је, на пример, дан еколошког дуга ове године у САД био још у марту. У ЕУ то је био 10. мај. Када је у питању Србија, ми смо своје природне ресурсе за ову годину потрошили још 18. јула.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.