Свет ушао у еколошки дуг

Свет ушао у еколошки дуг 1

Данас је Дан еколошког дуга земље, односно дан до када смо потрошили природне ресурсе који могу да се обнове у овој години. По рачуници Мреже за глобални еколошки отисак, ове године смо потрошили 9,3 одсто ресурса мање него прошле године. Пандемија изазвана коронавирусом спустила је трошење капацитета природе на ниво од пре 15 година, али стручњаци упозоравају да једино одрживи опоравак заиста може да спречи уништење природе.

Свет ушао у еколошки дуг 2

После пола века од када се рачуна еколошки отисак, ове године први пут се бележи смањење потрошње природних добара и то као последица глобалних мера у борби против ковида 19.

Дан еколошког дуга означава датум када годишња потражња човечанства према природи премаши оно што Земља може да регенерише у тој години. Глобално трошимо 1,6 планета иако имамо само једну, другим речима, трошимо природне ресурсе 1,6 пута брже него што екосистеми могу да се обнове.

Свет ушао у еколошки дуг 3
Потребне су нам скоро 2 планете

Земља која прва улази у еколошки дуг је Kатар и то већ 11. фебруара. Србија је ове године у еколошки дуг ушла 18. јула, исто као и претходне. Држава у региону која најбрже потроши своје природне ресурсе је Словенија и у еколошки дуг улази 26 априла, потом Хрватска, 31. маја, Босна и Херцеговина 10. јуна, Црна Гора 12. јуна, док Северна Македонија последња улази у еколошки дуг и то 22. јула.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.