Зашто понекад не видимо оно што нам је „испред носа“?

Зашто понекад не видимо оно што нам је „испред носа“? 1

Многи знају колико је фрустрирајуће када безуспешно трагају за нечим, док се често потом деси да је то што траже ‒ све време било управо испред њих. Резултати нових студија наводе да је наше поље вида, тј. оно што видимо, повезано са делом мозга који „активно подешава ʼвизуелну сценуʼ и доноси одлуке о томе каква ће она бити“.

Истраживачи кажу да наш вид нема опсег попут камере, како неки верују, већ да зависи од региона мозга који „активно гради визуелну сцену, а затим доноси одлуку о томе”.

Зашто понекад не видимо оно што нам је „испред носа“? 2

Ако фронтални кортекс не очекује да види објекат који тражимо за време процеса трансформације података у очима, тај објекат ће бити избрисан из свести – открива нова студија.

Фронтални кортекс, познат као „капа за размишљање” контролише цео визуелни процес. Добромир Рахнев, психолог грузијског Института за технологију, каже да „иако осећамо да наш вид функционише попут рада камере, тај утисак је потпуно погрешан” и додаје: „Наши мозгови нису само задужени да нам омогуће да видимо, они активно граде наше видно поље и доносе одлуке о томе какво ће оно бити”.

Како се информације претварају у слику коју видимо ?

Постоје три основне фазе визуелне перцепције: избор, комбинација и евалуација.

  • Наш мозак ʼбираʼ део широког спектра доступних визуелних стимулуса на које треба заправо ʼобратити пажњу.
  • Друга фаза је комбинација, где мозак спаја визуелне информације које обрађује и анализира их уз друге елементе.   
  • На крају, у трећој фази, мозак оцењује све информације и доноси одлуку о томе “шта види”.

Ако фронтални кортекс не очекује да види несталу чарапу или кључ (иако ти предмети могу бити на видном месту), неће је укључити у комплетан процес трансформације података у слику.

За време студије научници су истраживали који су региони у мозгу били активни док су учесници обављали визуелне задатке, који обухватају три основне фазе свесне визуелне перцепције: избор, комбинације и евалуацију.

Различити делови фронталног кортекса реаговали су у одређеним ситуацијама: задњи део за време избора, средњи током комбинације и предњи док траје евалуација. На основу резултата истраживања научници могу да направе неку врсту мапе тог дела мозга.

„Резултати истраживања јасан су знак да фронтални кортекс, који се види као центар мисли, има кључну улогу у контроли перцепције”, закључује Рахнев.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.