Дочек за бебе фоке

Дочек за бебе фоке 1

Навикли смо да фоке доживљавамо као дружељубива и разиграна бића увек спремна за забаву, али њихов живот није ни лак а ни једноставан. Спретне у води и помало несигурне на копну, фоке су кадре да савладају бројне невоље. Међутим, нико није очекивао да ће мудре фоке направити праву малу опсаду напуштене плаже у Америци. Њихов циљ је био узвишен, а акција сасвим оправдана.

Дочек за бебе фоке 2

То што је једна плажа у Америци била привремено затворена за посетиоце, није ни најмање узнемирило „незване“ госте, фоке, којима је наизглед пуста обала била одлична дестинација за веома важна посла, јер кад нема гужве, свашта може да се догоди… 

Фоке су се лепо снашле и прошириле своја „узгајалишта“ за дочек младунаца са стена и камења до удобне плаже у парку… Све је почело са 50, 60 одраслих јединки које су тражиле место за „дочек“ младунаца. Готово да је преко ноћи на обали освануло 30, 40 беба фока.

Надлежна служба је одлучила да се ова област затвори како би се спречили потенцијални проблеми док се не нађе начин да се посетиоцима омогући приступ без узнемиравања фока.

Дочек за бебе фоке 3

Тако се неочекивани сплет околности претворио у јединствену прилику за љубитеље дивљих животиња који би сигурно желели да посматрају ову невероватну појаву. Потенцијална публика би морала да буде у ограниченом броју и готово неприметна ‒ у следећих неколико месеци фоке ће дојити своје младунце и не би требало да их узнемиравају.

Колико год ова појава била „кратког даха“, корисна је прилика да људи схвате колико смо простора заузели на планети и да нисмо једини становници исте.

Научници који прате и проучавају фоке подсећају да су те животиње током својих сеоба често угрожене. Насукане или заробљене на обалама или повређене у мору, фоке су изложене бројним ризицима од којих неки имају и фаталан исход. Осим тога, на мети су рибара који их лове због крзна и меса а често их неправедно оптужују како ремете јата риба. Због тога је поменута „опсада“ плаже у Америци изазвала велику пажњу, подршку и симпатије љубитеља животиња са свих страна света.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.