Крокодили: хладнокрвне убице

Крокодили: хладнокрвне убице 1

Крокодили можда изгледају примитивни… Али изглед уме да завара. Испод грубе спољашњости, налази се веома сложена и функционална физиономија. То су највештије хладнокрвне убице на свету.

Крокодили су становници планете више од двеста милиона година. Они су највећи гмизавци на свету, а попут осталих припадника те породице, користе своју околину за контролу телесне температуре. Морају да се загреју како би добро функционисали, а да би одржали оптималну температуру од скоро тридесет степени, њихово оклопљено тело упија енергију сунца. Велике крљушти се пружају дуж леђа и репа, повећавајући површину која се греје.

Крокодили: хладнокрвне убице 2

Крљушт је снабдевена густом мрежом капилара. Систем за грејање може бити изузетно ефикасан па прибегавају једноставним начинима расхлађивања ‒ отварају уста и улазе у воду. Користећи топлоту сунца за загревање тела уместо да стварају своју, као што то раде сисари, крокодили су смањили потребу за енергијом. То значи да могу да буду стрпљиви и чекају најбољу прилику за лов. А у лову користе најефикаснију методу: заседу. То је стратегија која захтева најмање енергије ‒ нема ухођења, нема јурњаве, само чекање. То можда изгледа једноставно, али физиологија која је потребна да би се поставила савршена заседа заиста је изузетна.

Тело крокодила једно је од сложенијих у животињском царству. Има додатну аорту која овом гмизавцу омогућава да контролише ток крви. Кад зарони, крв богата кисеоником одлази у мозак и виталне органе, али кад се крв сиромашна кисеоником враћа у срце, јединствени залистак се затвара спречавајући је да доспе до плућа. Док је крокодил под водом, његова плућа не добијају нов кисеоник.

Крокодили: хладнокрвне убице 3

Крокодил може дуго да остане под водом захваљујући способности да кисеоник усмери тамо где је најпотребнији. Али да би дах трајао још дуже, он има и специфичну крв која носи и ослобађа више кисеоника него код било које друге животиње. Уши и ноздрве крокодила под водом су затворене а очи штити додатни капак.

Крокодили: хладнокрвне убице 4

Иако још могу да препознају сенке и облике, за успешну заседу морају прецизно да лоцирају плен. Да би у томе успели, имају и једно чуло које не бисмо очекивали. У свакој рожнатој љусци налазе се мале црне тачке пуне нервних завршетака. Захваљујући њима, препознаје додир, притисак и најмање вибрације. На телу крокодила има и до девет хиљада таквих сензорних органа. Око четири хиљаде је концентрисано око вилица и зуба, због чега су уста гмизавца десет пута осетљивија на додир од наших врхова прстију.

Крокодили: хладнокрвне убице 5

Мноштво рецептора је груписано и дуж спољних прстију предњих ногу тако да у мирној води крокодил може да осети вибрације гнуа који пије на удаљености од двадесет метара. Срце и крв крокодилу омогућавају да остане скривен испод воде док његова кожа детектује оно што се дешава изнад ње. Комбинација необичне физиологије и активних чула помаже му да се постави у савршен положај за напад. Крокодили имају најјачи угриз међу животињама, са више од шездесет купастих зуба. Њихов притисак је већи од две хиљаде килограма. И никад не пуштају. Уз мишићаве ноге и канџе за држање, крокодили жртву одвлаче у воду да би је удавили. Грађа тела омогућила им је да постану успешни ловци.

Крокодили често губе зубе, али то није никакав проблем – брзо их замене. Током живота, израсте им и до три хиљаде нових зуба. У њихов стомак може да стане чак 25 килограма меса. Пуног стомака, враћају се на обалу како би нашли место за сунчање. Први задатак је да се тежак терет подели у мање комаде који се могу сварити, а за то крокодили имају необичну помоћ. Целог живота они једу каменчиће. Што се крокодил више загреје, разлагање хране је брже, али процес ипак може трајати неколико дана. Док им је храна у желуцу, прети опасност од прегревања. Срећом, тај део процеса варења не зависи од сунца ‒ крокодили имају најјачу желудачну киселину у животињском царству.

Пошто не морају да стварају телесну топлоту, залихе енергије троше толико штедљиво да између два храњења понекад прође и годину дана. 

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.