Орнитолози поклањају жбуње погодно за врапце

Орнитолози поклањају жбуње погодно за врапце 1

Врапци су све угроженији у градовима. Зато су орнитолози одлучили да грађанима Београда у суботу поклањају саднице жбуња.

Орнитолози поклањају жбуње погодно за врапце 2

Врабац покућар, један од симбола Београда и једна од најбројнијих птица у Србији, по сведочењима грађана, полако нестаје из урбаних средина. Лоша понуда хране, губитак места за гнежђење, па чак и недостатак суве траве од које врапци свијају гнезда, само су неки од проблема са којима се суочавају, каже Алекса Вукићевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, и указује да су ови пролећни дани погодни за садњу жбуња које врапцима пружа добро уточиште и заклон.

Орнитолози поклањају жбуње погодно за врапце 3

„Жбуње је за врапце својеврстан дневни боравак током целе године. Ових дана се у жбуњу врапци паре, за неколико месеци у жбуњу ће се социјализовати младе јединке, а када дође зима, то ће бити место сталног боравка јата врабаца. Поред социјалног момента, жбуње има и важну безбедносну улогу за врапце. Када наиђе опасност у виду мачке, врапци заузимају позиције на спољним танким гранама по којима се мачка не би усудила да хода. Уколико опасност вреба с неба у виду копца, врапци брзо улећу у средиште густог жбуна”, каже Вукићевић.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије сваке године 20. марта обележава Светски дан врабаца. Уколико желите да проверите своје знање о врапцима, у суботу, 23. марта 2019. од 12 до 15 сати посетите штанд Друштва на Дорћолском кеју (25. мај) у Београду, и том приликом можете освојити садницу жбуна погодног за врапце.

Поред жбуња, врапцима можете помоћи и постављањем кућица за гнежђење, изношењем посуда са свежом водом током врелих летњих дана, а зими можете направити хранилицу у којој ћете својим пернатим комшијама понудити зрневље попут сировог сунцокрета.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.