Крвну групу А претворили у 0!

Крвну групу А претворили у 0! 1

Научници Универзитета „Бритиш Колумбија“ успели су да лабораторијским тестирањима, помоћу ензима, промене крвну групу даваоца – тип А у универзални тип 0, преноси „Би-Би-Си“.

Крвну групу А претворили у 0! 2

Научници верују да су открили сигуран начин промене крвне групе даваоца у универзални тип 0 (нулти), који је често потребан у хитним случајевима којима је потребна трансфузија, а када дође до несташице одређених крвних група, пише Би-Би-Си.

У лабораторијским тестирањима научници су користили ензиме које стварају цревне бактерије и њима су успели да ефикасно трансформишу крвну групу А у крвну групу 0.

Ензим је сваки протеин који је у стању катализира неку биохемијску реакцију у живим организмима. Стручњаци кажу да би клиничка истраживања могла почети ускоро

Научници су објаснили да су уз помоћ ензима из цревних бактерија успели да уклоне антигене с површине црвених крвних ћелија даваоца (еритроцита), присутних код крвне групе А, али не и код крвне групе 0.

Њихово уклањање у овом процесу изузетно је важно јер ти антигени могу проузроковати кобну имунолошку реакцију ако се уведу у организам особе која нема исту крвну групу. То значи да ће имуни систем примаоца крви „помислити“ да давалац с крвном групом А заправо има крвну групу 0 и неће је напасти мислећи да је страно тело.

У ванредним и хитним ситуацијама често је врло мало времена за проверу крвне групе пацијента којем је хитно потребна крв, због чега службе за трансфузију у залихама морају имати довољне количине крвне групе 0.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.