Мирис који привлачи комарце

Мирис који привлачи комарце 1

Људи инфицирани маларијом прави су мамац за комарце јер ова болест мења мирис људског тела

Истраживање објављено средином априла у америчком Зборнику радова Националне академије наука (Proceedings of the National Academy of Sciences) показује да паразит који изазива маларију, Plasmodium, може да промени мирис тела људи које нападне и тако их чини примамљивим за комарце.

Мирис који привлачи комарце 2

Ранија слична истраживања показала су да овај паразит утиче на мирис инфицираних животиња, а нека су покушавала да одгонетну зашто су људи привлачни комарцима. Међутим, нова студија, коју су спровели истраживачи из Лондонске школе хигијене и тропске медицине иде даље и тестира велики број људи ван лабораторијских услова анализирајући мирисе људског тела како би се утврдило које су хемикалије важне за комарце.

Истраживачки тим који предводи Џејмс Логан користио је чарапе 45 школараца из Кеније, а неки од њих су били заражени маларијом. Како би утврдили да ли комарце више привлачи мирис људи оболелих од маларије, научници су ставили ношене дечје чарапе у две кутије спојене цевком. Онда су ставили комарце у цев и пратили ка којим чарапама иду.

Комарци су показали јасне преференције ка чарапама које су носила деца заражена маларијом. Када је требало да изаберу између ових и чарапа које су деца носила три недеље након што је инфекција излечена, 60 одсто комараца је одлетело ка чарапама инфициране деце. Међутим, комарци нису показали овакво понашање када су стављени пред избор два пара чарапа узетих у различито време од деце која никада нису имала инфекцију.

Како би видели шта је изазвало другачији одговор комараца, истраживачи су послали узорке мириса стопала деце путем уређаја који анализира присуство хемикалија, а затим су убацивали сваку хемикалију кроз антену комарца прикачену на мале електроде. Испитивање је указало на неколико хемикалија које су активирале антене и које су такође пронађене на вишим нивоима код инфициране деце.

Мирис који привлачи комарце 3

Главне хемикалије биле су из класе алдехида, укључујући хептанал, октанал и нонанал. Све оне лако испаравају и чести су адитиви у парфемима, а за неке од њих, попут хептанала, каже се да имају воћни мирис. Уколико инфицирани људи комарцима миришу лепше, то повећава могућност ће комарац да усиса паразита заједно са дозом крви и да ће следећим убодом да шири инфекцију. Према Логановим речима, паразит маларије манипулише системом оба домаћина, комарца и човека.

Истраживачи ипак нису сигурни шта доводи до разлике између мириса. Према студији, виши нивои алдехида долазе или директно из паразита или се добијају када се масти у ћелијама разбијају током инфекције. Могуће је и да различити мириси нису својствени само маларији, већ и да друге инфекције имају исти ефекат. 

 Извор: елементаријум.цпн.рс

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.