Обновљивост нервних ћелија

Обновљивост нервних ћелија 1

Нова истраживања доказала да се код старијих људи нове нервне ћелије стварају у истој мери као и код младих

Обновљивост нервних ћелија 2

Дуго се веровало да се нервне ћелије обнављају само код деце и младих и да након адолесценције ова њихова способност престаје. Међутим, најновија истраживања, објављена априла ове године у научном часопису Cell Stem Cell, оповргла су ту тврдњу и доказала да се код старијих људи нове нервне ћелије стварају у истој мери као и код млађих. Ово откриће могло би даље да послужи као основ за проналажење лека против разних болести, међу које спада и Алцхајмерова.

Поред овога, тим истраживача је захваљујући снимцима увидео да је и обим хипокампуса (део мозга задужен за учење, емоције и памћење) исте величине код обе групе испитаника. Из свега тога следи да старији људи имају далеко веће способности учења новог, памћења и управљања својим осећањима него што се то обично мисли. Па ипак, ове функције с годинама свакако опадају, али не услед необнављања нервних ћелија, већ због слабијег протока крви у мозгу и мањег броја нових нервних веза које ћелије граде у хипокампусу.

Обављено истраживање специфично је по томе што су научници први пут радили аутопсију хипокампуса 28 пацијената свега неколико сати након смрти. Овако брза реакција омогућила им је да стекну детаљан увид у затечено стање крвних судова у мозгу и новоформиране нервне ћелије. Испитаници су били мушкарци и жене између 14 и 79 година. Научници су нагласили да су у питању биле здраве особе чија је смрт уследила изненада као и то да претходно нису патили од депресије или узимали било какве антидепресиве који би утицали на смањење стварања нових ћелија.

Тако су истраживачи са Универзитета Колумбија и доктори са Института за психијатрију из Њујорка имали прилично репрезентативне узорке на основу којих су са сигурношћу могли да закључе да чак и код најстаријих особа прогениторске ћелије стварају на хиљаде нових нервних ћелија с обзиром на то да је код свих пацијената пронађен приближан број обновљених неурона.

Ранија истраживања утврдила су да код глодара и неких примата способност нервних ћелија да се регенеришу током година опада уз истовремено слабљење дела хипокампуса задуженог за формирање нових епизодичних сећања. Тако се дуго веровало да исто важи и за људе, а честа осетљивост и заборавност старијих особа непрестано je потврђивала ову претпоставку која је тек ове године испитана директно на мозгу људи, и оповргнута.

Вођа тима научника Маура Болдрини са Универзитета у Колумбији саопштила је за „Гардијан“ да код људи, за разлику од осталих примата, процес обнављања нервних ћелија не може бити прекинут с обзиром на сложеност њихових емоција и когнитивних функција које обављају током читавог живота.

Премда известан број научника сумња у тачност резултата истраживања и наглашава да по среди не може бити једнака способност мозга да производи нове неуроне у старости, научници планирају да продубе истраживање и испитају утицаје различитих хормона и међућелијских веза на деобу, сазревање и опстанак нервних ћелија у нади да ће им одговори на та питања помоћи у проналажењу лекова за разна неизлечива психичка обољења.

Извор: елементаријум.цпн.рс

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.