Студија: птице станарице такође користе Земљино магнетно поље за оријентацију

Студија: птице станарице такође користе Земљино магнетно поље за оријентацију 1

Одавно је познато да птице селице у својим миграцијама користе Земљино магнетно поље. Нова студија са Универзитета Лунд у Шведској показује да птице станарице попут врабаца и зеба такође користе тај „компас“ да би се оријентисале у простору.

За потребе студије истраживачи су проучавали групу зеба станарица, које су врло популарне као кућни љубимци у многим домовима. Зебрасте зебе су у Европу донесене баш као љубимци а пореклом су из југоисточне Азије. 

Студија: птице станарице такође користе Земљино магнетно поље за оријентацију 2

„Желели смо да сазнамо како птице станарице користе магнетни компас“, те је студија била усмерена на способност зебрастих зеба да користе Земљино магнетно поље као просторни оријентир, објаснио је један од аутора студије Пинзон Родригез, докторанд биологије на Природном факултету Универзитета Лунд. 

Резултати су показали да зебе користе магнетни компас на исти начин као и миграторне птице, са веома високом осетљивошћу на одређене врсте таласних дужина, интензитет светлости и боје невидљиве људском оку.

Студија: птице станарице такође користе Земљино магнетно поље за оријентацију 3

Показало се да је магнетни компас заједнички механизам ‒ својствен и селицама и станарицама. Иако испитиване зебе не користе магнетни компас за дуге миграције, ипак га употребљавају за локалну навигацију.

Студија: птице станарице такође користе Земљино магнетно поље за оријентацију 4

Иако је веза између годишњих миграција птица селица, а сада и станарица, већ дуго позната и проучавана тема, и даље нам измиче потпуно разумевање начина на који функционише. Биће потребно још много времена и проучавања понашања многих врста птица да би се то шесто чуло у потпуности схватило”, каже се у закључку студије истраживача Универзитета у Лунду.

Извор:РТС.рс

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.