Угрожени лемури

Угрожени лемури 1

Према новим проценама, лемури су вероватно најугроженији кичмењаци на Земљи ‒ у већој су опасности од свих других сисара, гмизаваца, водоземаца, птица и риба.

Угрожени лемури 2

Отприлике је 94 одсто од 111 врста и подврста лемура под претњом изумирања на Мадагаскару, где једино живе. Од преосталих група једино њих шест није под великим ризиком од изумирања. Реч је о подацима са Црвене листе угрожених врста Интернационалне уније за конзервацију природе (ИУЦН).

Рус Митермир, председник групе која је специјализована за примате унутар Глобалне организације за конзервацију природе, изјавио је да угроженост лемура са собом повлачи угроженост биодиверзитета читавог Мадагаскара. Губитак станишта тренутно је највећа опасност за лемуре. Рударство, илегална сеча шума и спаљивање шума за сврхе пољопривреде одлучујући су фактори за судбину те врсте.

Лемуре такође угрожава индустрија трговине животињама а и даље постоје људи који их једу. Некада је месо лемура сматрано за праву посластицу и мада се више не може наћи у јеловницима ресторана на Мадагаскару, стопа илегалног лова на лемуре виша је него што је икада била у протеклих 15 година.

Иако ситуација делује безнадежно, многи стручњаци су оптимистични. Људи би требало да гласно изразе незадовољство због ових проблема, сматра Швицер, професор Универзитета у Бристолу. „Када смо објавили свој план акције за спасавање лемура, медији су нас подржали и људи су убрзо почели да нас зову нудећи своју помоћ; прилажу новац или друге ресурсе. Тако нешто стварно прави разлику”, изјавио је.

Они су већ отпочели са реализацијом свог плана. Заштићена су поједина станишта са најгушћом популацијом лемура а дугорочно ће подржати развијање еколошког туризма на Мадагаскару и помоћи многима да изађу из сиромаштва. Помажући локалној заједници економски, активистичке групе планирају да смање изловљавање и друге деструктивне активности у тропским прашумама у којима живе те угрожене животиње.

Извор: ртс.рс

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.