Физичка активност успорава Алцхајмерову болест

Физичка активност успорава Алцхајмерову болест 1

Колико год је тешко ићи у теретану после напорног радног дана (када би највише пријало мирно вече пред телевизором или уз књигу), редовна физичка активност, одавно је познато, најбоље утиче на здравље. Студије су одавно показале да ослобађа стреса, регулише расположење и благотворно утиче на психичку стабилност и ментално здравље.

Скорашња студија објављена у америчком листу који прати сазнања о Алцхајмеровој болести (Journal of Alzheimer’s Disease) још једном је то потврдила. Резултати указују да физичка инертност убрзава оштећење нерава, као и когнитивних функција код људи средње животне доби.

Физичка активност успорава Алцхајмерову болест 2

Показало се да је проблем у тзв. белој материји ‒ сплету нервних влакана који се налази дубоко у можданим структурама. Тим је установио корелацију између лоше кондиције и слабије концентрације беле материје ‒ што узрокује постепено слабљење когнитивних функција. Закључак истраживања је да редовна и умерена физичка активност може бити веома корисна у спречавању напредовања симптома Алцхајмеровог синдрома.

Физичка активност успорава Алцхајмерову болест 3

Истраживање још треба да установи темпо физичке активности који би помогао успоравању деменције и поремећаја памћења у старијих особа, као и могућност интервенције када пацијент већ испољи дегенеративне симптоме те подмукле болести.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.