Често коришћени аналгетик може да изазове озбиљне срчане проблеме

Ново истраживање објављено у „Бритиш медикал џорналу“ показало је да људи који користе диклофенак имају већу шансу да развију кардиоваскуларно обољење од људи који користе друге нестероидне антиинфламаторне лекове.

Диклофенак се под различтим именима продаје широм света и један је од најпопуларнијих и преписиваних лекова. Осим тога, спада у категорију основних лекова у више од 70 земаља.

Годинама, међутим, доктори су забринути због потенцијалног ризика по срце који диклофенак може да узрокује. Нека истраживања сугеришу да би лек могао да доведе до кардиоваскуларних компликација.

Зато су дански истраживачи спровели специфично истраживање, користећи медицинске картоне више од шест милиона Данаца у периоду од 1996. до 2016. године. Уз помоћ тих података успели су да емулирају стотине клиничких испитивања.

Примера ради, узели су податке здравственог стања људи који су користили диклофенак 1996. године и онда их пратили 12 месеци и упоређивали са другим пацијентима који су користили друге нестероидне антиинфламаторне лекове, ацетаминофен или уопште нису користили аналгетике.

Добијени резултати довели су коришћење диклофенака у везу са повећаним ризиком од унутрашњег крварења у поређењу са другим сличним лековима.

„Време је да признамо потенцијални ризик који диклофенак представља по здравље пацијената и смањимо његово коришћење“, написали су аутори студије.

Иако је бројка, која се наводи у истраживању, од 50 одсто повећаног ризика у односу на оне који не користе диклофенак треба напоменути да је апсолутни ризик и даље врло мали.

Од хиљаду људи који користе диклофенак, а који имају низак ризик од обољевања од кардиоваскуларних обољења, студија је утврдила да ће четири особе развити озбиљни срчани проблем у року од годину дана, док ће једна особа умрети (у односу на групу која не користи лек).

За људе са високим ризиком од обољевања од кардиоваскуларних болести, бројка расте на 40, од којих половина са смртним исходом.

Аутори истраживања зато истичу да се, узимајући у обзир и друге студије, диклофенак мора пажљивије преписивати, а можда и потпуно избацити из употребе.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.