Џин међу рибама

Џин међу рибама 1

Већ дуго научници сматрају да је велики буцањ (Mola mola) највећа риба међу кошљорибама – рибама које имају коштани скелет. Нова истраживања, међутим, доводе у питање њихово уверење.

У часопису који прати актуелна ихтиолошка истраживања (Ichtiologocial Research) тим истраживача је објавио да је највећа кошљориба заправо блиска рођака великог буцња, а то је „скраћени” велики буцањ (Mola alexandrini) ‒ раније погрешно замењиван великим буцњем.

Џин међу рибама 2

Ецуро Савај, биолог на Универзитету Хирошима у Јапану, водио је групу која је поновно испитала стотине примерака великог буцња и велику базу научних података о рибама из целог света.

„Скраћени” велики буцањ, који се разликује по малим израслинама на глави и бради, може да достигне величину до три метра и тежину од 2.300 килограма.

Коауторка студије Меријен Најгард, која ради као ихтиолог на аустралијском Универзитету Мердок, каже да је овакво прецизирање од посебне важности за биологију и да је „важно за разумевање, на пример, еколошких последица климатских промена”. Промене температура могу да помере утврђено рангирање врста које нису прецизно идентификоване у претходном периоду.

Наведено истраживање сугерише да можда има „још погрешно идентификованих животињских врста, посебно ако се има у виду да је велики буцањ релативно велики и да је тешко погрешити”, каже Бирапа Венкетеш, генетичар на Институту за молекуларну биологију и биологију ћелија у Сингапуру.

Izvor:rts.rs

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.