Mladi naučnici osmislili Biologer: Gde zeka pije vodu i šta uraditi sa takvim podatkom?

Mladi naučnici osmislili Biologer: Gde zeka pije vodu i šta uraditi sa takvim podatkom? 1

Zamislite da šetate uz Moravu i da naiđete na barsku kornjaču, a zatim vidite neobičnog leptira ili zanimljivi cvet.

Ukoliko ste ljubitelj prirode sigurno ćete se zapitati kakav nas to životinjski i biljni svet okružuje.

Odgovor za samo nekoliko sekundi daće vam Biologer.

Jednim klikom do biljnog i životinjskog sveta

Reč je o platformi koju su osmisli naši mladi naučnici, istinski i moderni čuvari prirode, sa idejom da naprave digitalni sistem prikupljanja podataka o raspostranjenosti vrsta na području Srbije.

„Jednim klikom možete na primer da saznate da je barska kornjača jedna od dve slatkovodne vrste kornjača koja živi u Srbiji, da je pre samo par godina pronađena na 50 novih lokaliteta u Srbiji i zamislite nadomak Niša. Tu informaciju smo dobili tako što smo prikupljali studije o barskoj kornjači i podatke od drugih ljudi koji su nam slali slike sa terena i javljali na kojim mestima su videli kornjače. Tada smo i došli na ideju za Biologer.”, kaže za Naissus Info, jedan od tvoraca digitalne platforme, Miloš Popović.

„Biologer“ je program koji prikuplja podatke o životinjskim i biljnim vrstama na terenu, objašnjava ovaj tridesetogodišnji naučnik i istraživač na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, pri Departmanu za biologiju i ekologiju.

Miloš Popović

Mladi naučnici u koraku sa vremenom

U Srbiji postoje baza o biodiverzitetu – BioRaS i o insektima  – Alciphron ali su one sa izvesnim nedostacima. Očigledna mana je bila nemogućnost jednostavnog povezivanja sa mobilnim telefonom koji sada svaki mladi čovek ima i preko kojeg dolazi do željenih informacija. Moramo biti u koraku sa vremenom, zato smo moja koleginica Ana Golubović, docent na Biološkom fakultetu u Beogradu i ja osmislili Biologer i trenutno radimo na razvoju mobilne aplikacije.”

Mladi naučnici osmislili Biologer: Gde zeka pije vodu i šta uraditi sa takvim podatkom? 2

Zanimljivo je što je ova platform dostupna svima i što mogu da učestvuju u kreiranju baze raspostranjenosti vrsta na području Srbije.

“Ideja je da svako ko ima telefon može da slika biljku ili životinju i da pošalje podatke u bazu. Čak i ako ne zna o čemu se radi, moderatori baze će odgonetnuti vrstu. Baza time dobija novi podatak, a autor forografije će znati šta je slikao ili video u prirodi.”, objašnjava Miloš.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.