Како ће изгледати настава на даљину у Србији

Како ће изгледати настава на даљину у Србији 1

Влада Републике Србије донела је одлуку да се, услед тренутне епидемиолошке ситуације у земљи, привремено обустави наставни рад у свим основним и средњим школама. Међутим привремено обустављање наставе у школама не значи и обустављање образовно-васпитног рада са ученицима.

У циљу остваривања права ученика на образовање, у Министарству просвете, науке и технилошког развоја припремљен је оперативни план за наставак рада школа у отежаним условима. Овај план уважава велики број различитих програма наставе и учења у свим разредима основне и средње школе, те има фокус на организованом учењу на даљину које доприноси реализацији програмских садржаја општеобразовних предмета и стручних предметима са највећим фондом часова. Министарство предвиђа и подржава реализацију образовно-васпитних активности кроз различите канале и облике комуникације:

  • емитовањем посебно припремљених и адаптираних образовних садржаја за ученике основних школа на трећем програму РТС-а;
  • успостављањем репозиторијума образовних видео-садржаја за ученике средњих школа на платформи РТС Планета;
  • успостављањем националне платформи за онлајн учење Моја школа;
  • стављањем на располагање сета алата за онлајн комуникацију ученика и наставника;
  • стварањем услова за дигиталну солидарност – дељење ауторских наставних материјала међу практичарима.

Настава на РТС 3 програму за све основце биће реализована од 8 до 18 часова радним даном и суботом. Планирано је емитовање 17 наставних јединица – српски и математика за све разреде, а ђацима ће бити доступна предавања и из других предмета на основу планираног фонда часова Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Уколико ученици нису у могућности да прате предавања на РТС 3 програму, то могу учинити на интернет платформи РТС Планета.

РТС Планета је доступна на интернет адреси rtsplaneta.rs. Да бисте приступили садржајима преко мобилног телефона потребно је да инсталирате бесплатну апликацију која је доступна у Гугл продавници (app store).

Часове можете пратити када желите, где желите, можете да их паузирате, наставите или поново погледате.

Такође, наставу можете пратити и на РТС 3 програму који је доступан на РТС Планети, према распореду часова који вам је доступан у Програмској шеми (на сајту РТС-а, РТС 3)

Ако сте на неки час закаснили или сте га пропустили, а желите да га погледате на РТС 3 каналу, то можете учинити у наредна 72 сата.

Распоред часова је доступан на сајту rts.rs у оквиру програмске шеме РТС 3.

Поред тога, распоред по разредима ће дан пре емитовања бити доступан на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја (rasporednastave.gov.rs).

У припреми је и настава за гимназијалце и ученике средњих стручних школа.

Како ће изгледати оцењивање?

Поред часова који ће се емитовати путем јавног сервиса, наставници ће бити у сталном контакту са својим ученицима. Министарство је на посебном сајту https://www.rasporednastave.gov.rs објавило листу препоручених алата за комуникацију. Наставници ће ученицима давати домаће задатке, есеје, презентације и слично, редовност и успешност рада наставници ће пратити и водити прописану педагошку документацију. На основу прикупљених података из педагошке документације наставници ће оцењивати ученике.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.