Онлајн настава у Милану – искуства и проблеми

Онлајн настава у Милану – искуства и проблеми 1

У овом тренутку 290 милиона деце широм света због коронавируса не иде у школу. У Србији се данас одржавају састанци свих релевантних служби и разматра се увођење ванредног стања, што би значио и привремени престанак рада школа. Министарство просвете је у претходним изјавама најавило да је тестиран модел електронске наставе , на коју ће ученици прећи уколико се обустави рад школа.

Професорка у средњој школи у Милану, Јелена Васиљев поделила је током интервјуа за Радио-телевизију Србије искуства из Италије.

У Милану, школе су затворене 24. фебруара. Тада је почела настава на онлајн платформама које никада раније нису ни тестиране и нису били припремљене за толики обим посла, па се потом прешло на видео-лекције.

“Ми смо дали све од себе. Професори су се организовали на најбољи могући начин, што значи да радимо 24 сата дневно, суботом и недељом, када ђаци могу. Од 9. марта нам је министарство наложило да наставимо даље са програмом. Прве две недеље смо понављали оно што смо предавали раније, сада идемо даље и оцењујемо онлајн”, каже Васиљев.

Користи се само једна апликација за видео-лекције. Видео-лекције не могу да буду пре подне, морају да буду или после подне или увече зато што је слободнија мрежа и зато што пре подне родитељи раде на компјутерима.

“Негде има по двоје, троје деце у породици и не могу сви да буду на мрежи у исто време, пада линија или немају толико компјутера. Часове држимо на пример од 11 до 13, од 15 до 17, од 19 до 21 часова, суботом испитујемо”, објашњава професорка.

Каже да је јако напорно ђацима, студентима и њиховим породицама. На универзитету је мањи проблем зато што су студенти навикли сами да уче и довољно су одрасли да могу сами да се снађу.

“У гимназији и средњој школи је могуће yвести све ово што ми радимо, али у основним школама је јако велики проблем”, наводи професорка Јелена Васиљев. 

Како ће изгледати онлајн настава

Програм за основне школе би се емитовао и преко Трећег канала РТС и РТС Планете, док би се материјал за средње школе емитовао на РТС Планети.

Министарство просвете обезбедило би видео-садржаје, док би наставници могли да додатна предавања организују путем “Јутјуба”, “Вајбера” и других платформи, као и уз помоћ дигиталних уџбеника, наводи београдски лист.

Председница Владе Ана Брнабић рекла је у петак да је у току тестирање система за наставу од куће, уколико у једном тренутку струка буде рекла да школе треба да се затворе због новог корона вируса.

“Ми од 2017. године радимо на увођењу дигиталних наставних садржаја, дигиталних уџбеника и учионица у све школе у Србији. Кренућемо у тестирање да видимо како систем функционише и да отклонимо све евентуалне сметње”, рекла је Брнабић.

Извор:Зелена учионица/РТС

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.