SVAKA ČAST: Đaci očistili izvore u starom koritu Nišave!

SVAKA ČAST: Đaci očistili izvore u starom koritu Nišave! 1

Nastavnice biologije i hemije OŠ „Prvi maj“ u Trupalu Branka Marković i Tanja Stanković sa svojim đacima čistile zagađene izvore u starom koritu Nišave na potezu između Trupala i Vrtišta, a sakupljene sekundarne sirovine upotrebljene u humanitarne svrhe

SVAKA ČAST: Đaci očistili izvore u starom koritu Nišave! 2

Naime, 22. mart kao međunarodni dan zaštite voda i ujedno kao popularni narodni praznik Mladenci nastavnice su iskoristile da organizuju masovni izlet i radnu akciju u obližnje staro korito Nišave. Brojni izvori čiste vode bukvalno su bili zapunjeni plastičnim flašama, kesama i raznim drugim otpacima. Smeće se gomilalo godinama, pa su mladi ekolozi satima proveli u inače prelepom predelu starog korita Nišave.

Deca su bila posebno oduševljena što je gomila punih džakova sakupljene plastike na kraju dana završila kao humanitarni poklon mladom sugrađaninu Galetu, koji sam živi i s mukom obezbeđuje osnovne uslove za život.

– Mnogo vam hvala, jer ću sad moći da platim struju i telefon… – Gale prosto nije nalazio dovoljno reči da se zahvali vrednim đacima.

SVAKA ČAST: Đaci očistili izvore u starom koritu Nišave! 3

Radna i rekreativna akcija u prirodi istovremeno, ovog puta posvećena vodi, bila je prilika da ove nastavnice uoče i isplaniraju sledeću akciju u prostoru starog korita Nišave. Osim smeća na ovom terenu su naišle i na velike površine zgarišta, gde su meštani spaljivali čak i veoma korisnu barsku trsku. Ono što je preostalo, isplanirano je, da se u sldećoj akciji od trske naprave prve zaštitne ograde mini botaničke bašte, koju već uveliko formiraju u školskom dvorištu.

Izvor: Niske vesti

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.