Измењене пропозиције такмичења из биологије

Измењене пропозиције такмичења из биологије 1

Српско биолошко друштво усвојило је измене пропозиције такмичења из биологије које су предложили наставници биологије.

Наставници су на 4. републичком састанку стручних актива наставника биологије, на којем су присуствовали представници Српског биолошког друштва покренули инијацитиву за промену правилника такмичења.

Главне замерке првобитном правилнику су се односиле на вредновање постигнућа ученика на такмичењу. Наиме дипломе за “изузетан, одличан и врло добар успех на такмичењу” нису препознате правилницима за доделу Вукове дипломе.

Сходно томе упућено је отворено писмо СБД-у које је објављено на биолошком блогу. Захтев наставника је био враћање старог правилника такмичења:

– треће место 71-80 бодова.

– друго место 81-90,

– прво место 91-100.

Одлучујући о предложеним изменама Српско биолошко друштво је 1. марта 2022. године делимично усвојио предложене измене и усвојио нови правилник.

Новим правилником укинуте су дипломе за “изузетан, одличан и врло добар успех” на општинском и окружном такмичењу. Задржан је пропорционални систем додељивања диплома.Ученици који су на општинској/ окружној ранг листи остварили број бодова који се налази у горњих пет посто бодова добијају диплому „Диплома за освојено прво место на општинском/окружном такмичењу из биологије“. Ученици који остваре следећих пет посто бодова на општинској/окружној ранг листи добијају диплому „Диплома за освојено друго место на општинском/окружном такмичењу из биологије“. Ученици који остваре следећих десет посто бодова на општинској/окружној ранг листи добијају диплому „Диплома за освојено треће место на општинском/окружном такмичењу из биологије“.

Сви ученици који освоје прво , друго или треће место пласирају се на наредни ниво такмичења.

Овај систем се не примењује на републичком такмичењу где се као и раније дипломе за прво, друго и треће место додељују ученицима који на на основу апсолутног броја освојених бодова освоје прво, друго или треће место. Међутим на републичком такмичењу додатно се додељују дипломе за постигнут “изузетан, одличан и врло добар успех на републичком такмичењу”.

Такође у новом правилнику задржана је одредба да се на свим нивоима такмичења (изузев школског), сваком ученику који освоји минимално 1 поен додели похвалница (сертификат).

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.