Правилници такмичења из биологије 2023: Враћен стари начин рангирања

Правилници такмичења из биологије 2023: Враћен стари начин рангирања 1

Српско биолошко друштво на седници одржаној 14. фебруара 2023. године усвојило је правилнике такмичења из биологије за основну и средњу школу које можете преузети у прилогу.

Иако се може рећи да је Српско биолошко друштво у задњи час објавило правилнике, промене које доноси овогодишњи правилник многе ће обрадовати. Главна новина коју доноси овогодишњи правилник јесте враћање старог начина рангирања који подразумева предефинисану границу за пласаман на наредни ниво такмичења. Овогодишња граница за пласман са општинског на окружног, односно са окружног на републичко такмичење износи 80 поена. Пласман на наредни ниво такмичења према овогодишњим правилником стичу ученици који освоје прво, друго или треће место на такмичењу. Ово представља модификацију старе бодовне скале, према којој су ученици са освојених 85 поена остваривали пласман, односно освојили прво или друго место. Међутим ове године је задржан стари модалитет рангирања, али је бодовна скала измењена те је за:

  • треће место сада потребно 80 поена (стари правилник 71)
  • друго место потребно 90 поена (стари правилник 81)
  • прво место потребно 95 поена (раније 91)

Оно што није промењено и што је негативно јесте модел рангирања на републичком такмичењу, на ком прво место припада ученику са највећим бројем освојених бодова, док се друго и треће место утврђују према даљем редоследу. Управо ова одредба правилника сврстава такмичење из биологије у најтежа такмичења у погледу освајања награде на републичком.

Подсећамо да су многи наставници покренули инијацитиве за враћање на овај модалитет рангирања након увођења пропорционалног система рангирања, по ком су пласман на наредни ниво такмичења остваривали 20% најбоље пласираних такмичара на нивоу општине/округа.

Главни недостаци апсолутног система рангирања у односу на пропорционални је:

  • не обезбеђује представнике свих општина/округа на окружном/републичком такмичењу
  • могућност да се понови ситуација са општинског такмичења из биологије 2016 године када су пласман на окружно такмичење (на нивоу целе Србије) стекла такмичара 44 такмичара тј. 0,4%. учесника (од 5 .до 8. разреда) .

Биологијакп подржава одлуку Српског биолошког друштва којом су прихваћени вишегодишњи апели наставника и ученика, али је става да је потребно правилником ближе дефинисати одредбе у сличним ситуацијама.

This Post Has 12 Comments

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.