Генском терапијом поништили парализу код пацова

Генском терапијом поништили парализу код пацова 1

Научници су постигли велики успех у лечењу парализе, тако што су компликованом генском терапијом успели да паралисаним пацовима поврате велики број моторичких функција.

Тим са Краљевског колеџа у Лондону користио је генску терапију како би поправио оштећења кичмене мождине код пацова. Животиње су након лечења успевале да користе удове и да се помоћу предњих шапа хране.

Генском терапијом поништили парализу код пацова 2
Прекретница у лечењу парализе

Истраживање је још у раној фази, али су резултати већ веома обећавајући и охрабрујући да ће једног дана поништавање ефеката парализе бити могуће.

Кичмена мождина повезује и носи инструкције из мозга у остатак тела.

Након њеног оштећења, тело поправља повређену мождину ожиљачним ткивом, које се, нажалост, понаша као препрека за успостављање нових веза између нерава.

Генском терапијом покушано је да се телу наложи да раствори ожиљачно ткиво. Требало је да се ћелијама донесу нове генетске инструкције, ген, како би тело уклонило ожиљке.

Инструкције су носиле наредбу за производњу ензима хондроитинске сулфатазе, а донесене су путем вируса. Коначно, пацовима је дат лек који је активирао инструкције.

Животиње су након два месеца терапије успоставиле контролу над предњим ногама.

„Осим коришћења предњих ногу, открили смо драматично повећање активности у кичменој мождини, што указује на успостављање нових веза између нерава“, објаснила је Емили Бурнсајд, једна од учесница истраживања.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.