Платформа која награђује еколошко понашање победила на хакатону “Твој код за бољи свет”

Платформа која награђује еколошко понашање победила на хакатону "Твој код за бољи свет" 1

Интернационална Данска ИТ компанија Better Collective која већ 5 година послује у Србији, поново је показала да еколошка и друштвена одговорност није само фраза или маркетиншки трик већ једно од основних принципа пословања или боље речено стандард.

Нашу пажњу ова компанија је привукла лета 2019. године када је организовала акцију чишћења Нишке тврђаве под називом “ITrash challenge” која је окупила више од 50 волонтера из ИТ компанија , којима се прикључила и наша екипа.

Тада су обећали да ће наставити низ друштвено одговорних акција усмерених ка очувању животне средине и то су и потврдили.

Better Collective нам је показао како свака фирма у својој области може да допринесе очувању животне средине. Овга пута дали су нам још један одговор на питање како повезати знања из информатике и екологије/биологије (што и ми донекле радимо).

Наиме Better Collective је у периоду од 11. до 13. децембра организовао такмичење у облику хакатона чија је тема била постизање циљева Уједињених нација у области одрживог развоја .

На такмичењу је учествовало пет екипа, које су на располагању имале 42 сата да дођу до дигиталног решења на задату тему.

Сви тимови су показали завидно знање из области рачунарства и програмирања, као и високу свест о проблемима загађења животне средине. Њихов ентузијазам је заиста драгоцен и све апликације представљају јединствена решења, која имају за циљ да свет учине бољим местом за живот. Жири је морао да донесе тешку одлуку, али су, на основу унапред одређених критеријума прогласили победнике хакатона.

1. Место

Прву награду освојио је тим под називом R​ick’s Solutions​, који чине студенти ​четврте године Факултета техничких наука у Чачку. ​Они су осмислили платформу која повезује друштвено одговорне компаније и еколошки савесне појединце. Ова платформа, путем система награђивања, подстиче одговорно понашање појединаца. Назив платформе је EcoRick и она омогућава кориснику да се региструје и да, када учини еколошки одговорну акцију, добије одређен број поена, који може искористити за попуст или куповину код партнерских, друштвено одговорних компанија. Под акцијама које би желели да мотивишу подразумевају учествовање на еколошким догађајима, рециклажу у паметним кантама, производњу енергије на соларним
панелима и слично. Платформа, такође, има систем за праћење прикупљених и потрошених поена, као и newslettеr.

2. Место

Друга награда је припала екипи Three and a half men, с​а М​атематичког факултета Универзитета у Београду. ​Они су направили апликацију која посредује у анонимном пријављивању еколошких проблема надлежним институцијама. Апликација ​Не буди нем – пошаљи надлежнима спем, функционише на тај начин што корисник одреди локацију на којој се догађа одређени еколошки проблем, унесе податак о којој се врсти пролема ради (загађење ваздуха/воде/земљишта), а апликација му на основу унетих параматара даје предлог имејл адреса надлежних институција којима може да пошаље генерисани анонимни мејл.

3. Место

Треће место припало је тиму “ecoNET” за апликацију са истим називом. Чланови овог тима,апсолвенти Електронског факултета у Нишу, одлучили су да своје деловање усмере на едукацијукорисника. Њихова апликација намењена је подизању свести о томе како загађење утиче на околину. На основу унетих параметара загађења, мења се изглед екосистема на који загађење утиче. Ова апликација вам омогућава да уђете у проблем путем VR технологије, али се може користити и без наочара за виртуелну реалност тј. подржава и 2д приказ.

Првопласиран тим је освојио награду у виду ваучера за куповину техничке опреме у износу од 1000 евра, док је другопласирани освојио ваучер у износу од 700 евра, а трећепласирани суму од 300 евра.

Хакатон је одржан онлајн у складу са свим епидемиолошким условима.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.