Светски дан без аутомобила

Светски дан без аутомобила 1

И ове године ћемо моћи да упослимо своје прашњаве бицикле и провозамо се градом до посла или школе, а у циљу промовисања здравијег начина живота и то све 22. септембра.

Светски дан без аутомобила 2


Циљ Светског дана без аутомобила је подизање свести о опасности од превеликог загађења животне средине, о томе какву штету наносимо озонском омотачу и наравно, промовисање алтернативних превозних средстава у свакодневном животу.
Идеја да људи проведу један дан без аутомобила је покренута још за време нафтне кризе 1970. године. Европски комесар за животну средину, госпођа Маргот Волстром покренула је акцију 1999. године као пилот пројекат ЕУ кампање „У град без мог аута”.
Велики број градова Србије је од тада учествовало у овом догађају, као што су: Београд, Нови Сад, Алексинац, Крагујевац, Младеновац, Ниш, Обреновац, Шид и многи други.

Не треба изоставити  манифестацију која се одржава у периоду од 19. до 21. септембра, у недељи мобилности, а под називом „Само не аутом”.  Манифестација се реализује од 2016. године од стране удружења „Бајсологија”. Прошле године су сва такмичења организована у мају и септембру, а ове године први пут ће трајати три дана.

Светски дан без аутомобила 3


У тродневном изазову ће учествовати компаније чији ће се запослени такмичити у пређеним километрима и освајати поене, а најбољи ће бити награђени. Направљена је апликација која ће бележити сваки корак такмичара.
Више информација о пријављивању и осталим детаљима на њиховом сајту .

Ако сте раније желели нешто да урадите за своју околину само нисте знали шта и како, ето лепе прилике да педалирањем или пешачењем  смањите емисију гасова и проведете пар дана у смеху и одличном друштву.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.