12. Фестивал науке: Спектакуларно путовање кроз Земљу будућности

12. Фестивал науке: Спектакуларно путовање кроз Земљу будућности 1

Данас је свечано отворрен 12. фестивал науке. По речима организатора 12. Фестивал науке биће јединствено, спектакуларно  путовање кроз Земљу будућности.

Полазни перон за путовање кроз Земљубудућности, најузбудљивију научну дестинацију ове године, биће хале 3, 3А и 5Београдског сајма, где ће радознале посетиоце дочекати више од 600 научнихкомуникатора из свих крајева Србије, али и света! Кроз узбудљиве научнеексперименте, еколошке изазове, рециклажне авантуре и експлозивне шоу програмепосетиоци ће моћи да прођу сваког дана од 10 до 19 часова.

12. Фестивал науке: Спектакуларно путовање кроз Земљу будућности 2

Љубитељи свемирских авантура моћи ће да одседну у орбиталном хотелу познатијем под називом „Свемирска станица“. Посетиоци који уместо свемирских више воле путовања кроз време, откриће како да се прошетају кроз различите историјске епохе уз свега неколико плесних корака. Они којима је пак драже истраживање наше планете, добиће прегршт савета за боравак у природи безбедан како по људе, тако и по остали живи свет. Корисне препоруке пронаћи ће сви они који природом желе да оплемене свој градски живот, док појам рециклаже добија сасвим ново значење на великом игралишту које у ће нови живот вратити старе, заборављене справе за вежбање.

Уз малу помоћ виртуелне реалностинајрадозналији ће моћи да сазнају како се иста користи у истраживањимаенергетских ресурса, као и како резултати тих истраживања мењају светсутрашњице на боље. На посебан начин обележићемо два века од рођења ЏејмсаПрескота Џула и уз помоћ енергије посетилаца покренути свет садашњице али ибудућности. Кроз низ експеримената из физике и хемије посетиоци ће моћи да сепоиграју са центрифугалном силом или да провере да ли вода заиста увек кључа насто степени Целзијуса. Посебан фестивалски кутак биће посвећен води и њеномпречишћавању и њеним најразличитијим својствима, због којих ће нам у Земљибудућности постати још драгоценији ресурс. Посетиоци ће открити и како то угљеник гради дијамант као најскупљи, алии графит као један од најјефтинијх материјала на земљи.

12. Фестивал науке: Спектакуларно путовање кроз Земљу будућности 3

Уз све то, посетиоце очекују и бројненаучне авантуре које их воде кроз најразличитије кутке нашег тела. Чуло мирисанаћи ће се на посебним мукама пред молекулима не баш пријатног мириса, снага ииздржљивост мораће да положе тестове једне тако захтевне дисциплине као што јевеслање, док ће разиграни умови свих узраста бити стављени пред посебне изазовеу виду оптичких илузија. Заинтересовани ће добити и увид у бројне вулкане којипостоје у нашем организму, уз савете како се они контролишу и гасе, а они којепривлаче неуронауке у прилици су да открију на који то начин могу и сами да сеупусте у истраживање најразличитијих могућности нашег загонетног мозга.

12. Фестивал науке: Спектакуларно путовање кроз Земљу будућности 4

Научно-фантастична бина и ове године угостиће научнике из целог света, као и најбоље шоу програме домаћих научника, док ће Мала научна бина бити место за дебате о најактуелнијим научним феноменима и проблемима.

Експертинејџери ће у свом кутку показати генијалне изуме младих научника до којих су удруженим снагама дошли на школским часовима и ваннаставним активностима, док ће посебне поставке бити осмишљене за најмлађе посетиоце фестивала, са жељом да се већ од малих ногу заљубе у науку.

Фестивалске улазнице, по цени од 500 динара, могу се купити на Евентим продајним местима у целој Србији, а током трајања манифестације, поред поменутих продајних места, улазнице ће моћи да се купе и на самој локацији – Београдском сајму.

Фестивалска улазница важи за један фестивалски дан у халама 3, 3А, као и за халу 5, у којој је смештена експлозивна Научно-фантастична бина. Деца до 5 година старости, уз пратњу родитеља или старатеља, не плаћају улаз. Прва три дана Фестивала науке, четвртак, петак и субота намењени су првенствено за школске посете, док је недеља Породични дан.


Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.