Akademija za prirodu

Akademija za prirodu 1

„WWF akademija za prirodu” osmišljena je sa ciljem da uključi nastavnike i učenike osnovnih i srednjih škola u aktivnu i kreativnu zaštitu prirode čiji smo svi deo. Fokus akademije je na jačanju kapaciteta nastavnika i interaktivnih metoda u nastavi na temu zaštite prirode. Takođe, akcenat je stavljen i na praktičnu nastavu za đake, participativni pristup, aktivnosti na terenu i iskustveno učenje. Pružajući motivaciju, budeći radoznalost i osnovno znanje, cilj ovog projekta je da podstakne obrazovni rad unutar učionice, ali i van nje, u prirodi, na otvorenom, u zaštićenim područjima.

 © wwf

Pohađajući WWF akademiju za prirodu, učesnici postaju ambasadori zaštićenih područja i dobijaju važnu ulogu u radu sa upravljačem zaštićenog područja, sa kojim zajedno rade na promociji svih prirodnih i kulturnih vrednosti. Prvi ciklus akademije, od tri koliko je predviđeno projektom, održava se tokom školske 2016/2017 godine i uključuje 10 škola, a do samog završetka projekta obuhvatiće 30 škola iz cele Srbije i iznedriti tri generacije ambasadora. Tokom pohađanja akademije, učenici i nastavnici uče kako da osmisle i sprovedu zanimljive školske projekte na temu zaštite prirode. Program akademije obuhvata teme poput: Zaštićena područja – njihov značaj za ljude i prirodu; ekološki otisak – životni stil i uticaj ljudi na prirodu i aktivno učešće građana u očuvanju prirode – budite aktivni i motivišite druge.

Cilj je izgraditi snažnu vezu i dobru saradnju između upravljača zaštićenih područja, nastavnika i učenika. Ovaj pristup koji podrazumeva povezivanje zaštićenih područja i škola kroz sistemsko, dugoročno i iskustveno učenje je pilot projekat koji se sprovodi u Srbiji.

Ceo ciklus akademije obuhvata sledeđe aktivnosti:
• obuku u istraživačkoj stanici Petnica,
• osmišljavanje i sprovođenje školskog projekta tokom školske godine,
• organizovanje odlazaka u zaštićeno područje i poseta upravljača zaštićenog područja školi,
• završni događaj u jednom od pet zaštićenih područja uključenih u projekat.

Obrazovni programi za posetioce zaštićenih područja
U zaštićenim područjima razvijaju se obrazovni programi za različite ciljne grupe. Fokus je na đacima i studentima, koje želimo da približimo prirodi i pružimo im mogućnost za iskustveno učenje u prirodi. Svako zaštićeno područje će u saradnji sa WWF-om i stručnjacima u oblasti obrazovanja razviti obrazovni program kojim će istaći prirodne i kulutrne vrednosti područja i biće prilagođeni za različite uzrasne grupe. Naš cilj je da pet zaštićenih područja budu prepoznata kao obrazovni centri, sa kvalitetnim, stručnim i živopisnim obrazovnim programima, zajedno sa stručnim osobljem koje ih sprovodi.

Projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“
Cilj projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ koji WWF sprovodi od oktobra 2015. godine je da postigne i promoviše održivo korišćenje prirodnih resursa kako bi oni postali temelj društveno-ekonomskog razvoja. Očuvani prirodni resursi i zaštićena prirodna dobra su nedovoljno prepoznati kao potencijal za razvoj, kako u lokalnim sredinama tako i na nacionalnom nivou. Želimo da to promenimo i zaštićena područja promovišemo kao model za održivi razvoj, područja koja ne predstavljaju prepreku već mogućnost za razvoj.

U Srbiji se unutar projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ radi na unapređenju upravljanja u pet zaštićenih područja. To su nacionalni parkovi Fruška gora, Đerdap i Tara, Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i Predeo izuzetnih odlika Avala.


Prilog:

Akademija za prirodu 2WWF akademija za prirodu 2017 – poziv za škole

 

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.