Dan matičnih ćelija

Dan matičnih ćelija 1

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo je već po treći put  organizovao manifestaciju “Dan matičnih ćelija”

Matične ćelije su osnovne ćelije našeg organizma, od kojih nastaju sve druge ćelije, organi i ljudska tkiva. Ljudsko tijelo ima u sebi preko 200 vrsta zrelih ćelija, a svaka vrsta ima svoju karakterističnu i specijalizovanu funkciju.

Kada je beba rođena matične ćelije su završile svoju osnovnu funkciju izgradnje bebinog organizma i ostaju u tijelu kao rezerva koja služi za obnavljanje i zamjenu oštećenih i ostarjelih ćelija i tkiva u toku života.

Jedna od najvažnijih osobina matičnih ćelija je mogućnost samoobnavljanja. Druga važna osobina matičnih ćelija je njihova sposobnost da se diferenciraju (pretvaraju) u bilo koji tip ćelije. To znači da one imaju nevjerovatnu sposobnost ne samo da proizvode same sebe već i da stvaraju nova tkiva prilikom svoje diobe i razvoja.

Njihova sposobnost proizvođenja različitih vrsta specijalizovanih ćelija čini ih tako jedinstvenim, neponovljivim i moćnim u medicinskoj terapiji.

Više o ovoj manifestaciji možete pogledati u sledećem videu:

[tx_youtube youtube_url=”https://www.youtube.com/watch?v=DmnRhLnpl6I&feature=youtu.be” width=”” controls=”1″ autoplay=”0″]

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.