Izolovanje DNK iz biljaka

Izolovanje DNK iz biljaka 1

Ovo je izuzetno jednostavan i efikasan proces koji se koristi za izolovanje DNK iz biljnog materijala,a koji ne iziskuje upotrebu toksicnih hemikalija. Nadam se da cete uspeti da ovaj jednostavan eksperiment ivedete u svom domu.Verujte mi da vam nece oduzeti mnogo vremena,a imacete priliku da vidite kako izgleda deo molekula koji je odgovoran za prenos i čuvanje genetskih informacija sa roditelja na potomke.


Postupak
  • U običnoj časi,rastvoriti 3 g kuhinjske soli u 90 ml prethodno prokuvane vode.Dobro promešati kako bi se sva so rastvorila.
  • U ovaj rastvor dodati 10 ml deterdženta za pranje posuđa, a zatim 50 g graška (Ukoliko je smrznut obavezno ga prvo odlediti!).
  • Čašu sa graškom staviti na improvizovano vodeno kupatilo (u kuhinjsku posudu sipati vodu,staviti na šporet,a zatim postaviti čašu sa graškom).Temperatura vode u “vodenom kupatilu” mora biti oko 60 stepeni,a proces zagrevanja traje tačno 15 minuta.
  • Izvaditi čašu,staviti je u smesu leda i vode i drzati nekoliko minuta.Ohladjenu smesu staviti u blender i uključiti .Ovaj proces traje svega 5 sekundi.
  • Smesu preneti u čistu čašu i vrlo pažljivo dodati ledeno hladan etanol (alkohol). Alkohol dodavati u kapima,tako da se praktično formiraju dva sloja.Na međusloju se tada uocava izolovani materijal,koji se može namotati (pažljivo) na stakleni štapić.

Izvor:Bionet škola

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.