Правилник такмичења из биологијe за школску 2023/24 годину

Правилник такмичења из биологијe за школску 2023/24 годину 1

Управни одбор Српског биолошког друштва је усвојио правилнике за такмичења из биологије за средње и основне школе за школску 2023/24 годину које можете преузети у прилогу.

Шта нам доноси нови правилник?

Овогодишње пропозиције нису донеле промене у вези рангирања (не односи се на средњошколце) , пласмана на наредни ниво такмичења, пресека градива. Пласман на наредни ниво такмичења стичу ученици који освоје прво, друго или треће место на такмичењу, односно освојених 80 поена. Оно што је ново јесу похвалнице које су предвиђене за ученике који освоје од 75-80 поена на општинском и окружном такмичењу (не односи се на средњошколце), као и за ученике који на републичком освоје више од 90 поена.

Ученици ће највероватније морати да се определе у случају преклапања !?

У уводним одредбама правилника експлицитно је дефинисано да “Ученици могу решавати тестове искључиво у термину, месту и просторијама школе/факултета домаћина одређеног нивоа такмичења из биологије” . Уколико дође до преклапања такмичења из биологије и неког другог предмета, тест из биологије неће моћи радити на другом месту. Остаје опција да се евентуално одобри израда теста из другог такмичења у школи у којој се одржава такмичење из биологије.

Могућа питања која се односе на експерименталне вежбе

У односу на прошлогодишњи правилник, у новом правилнику је избачена одредба : “Питања на тестовима неће обухватати наставне јединице чија обрада захтева лабораторијски и практични рад ученика”. Те су евентуално могућа питања која се односе на лабораторијске и практичне вежбе.

Дипломе на републичком само за најбоље

Правилник такмичења из биологије у потпуности прати одредбе о рангирању ученика на републичком такмичењу Стручног упуства о организовању такмичења и смотри, те и ове године прво место припада ученику са највећим бројем освојених бодова, док се друго и треће место утврђују према даљем редоследу. Управо ова одредба правилника сврстава такмичење из биологије у најтежа такмичења у погледу освајања награде на републичком.

Строжији критеријуми за средњошколце

Овогодишњи правилник средњошколцима доноси строжије критеријуме, те је граница за треће место подигнута са 80 на 85 поена.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.