Правилник такмичења из биологије за основце-2022

Правилник такмичења из биологије за основце-2022 1

Правилник такмичења је измењен. Актуелну верзију правилника можете погледати овде.

Српско биолошко друштво усвојило је 26. јануара 2022. године правилник такмичења из биологије за ученике основних школа.

Као и ранијих година такмичење се организује у складу са “Стручним упуством о организовању такмичења и смотри ученика основних и средњих школа”, као и календаром такмичења и смотри, који је већ саопштен.

Такмичење се за ученике основних школа организује на 4 нивоа и то су:

  • Школско такмичење
  • Општинско такмичење
  • Окружно такмичење
  • Републичко такмичење

На свим нивоима такмичења по устаљеној пракси ученици решавају тест који максимално носи 100 поена, а имају 60 минута на располагању

Области градива

Обим градива на тесту за школско такмичење обухватају наставне јединице које су обрађене од почетка школске године до краја првог полугодишта

Oбим градива на општинском такмичењу за сваки разред обухвата наставно градиво од почетка шкvлсхе године закључно са 50. часом по Плану реализације наставе датог од стране ЗУОВ-а :

  1. За ученике V разреда градиво од почетка школске године закључно са наставним јединицама “Утицај фактора средине на биљке и Утицај фактора средине на животиње”.
  2. 3а ученике VI разреда градиво од почетка школске године закључно са наставном јединицом “Наследни материјал”.
  3. За ученике VII разреда градиво од почетка школске године закључно са наставном јединицом  “Обезбеђивање енергије”.
  4. За ученике VIII разреда градиво од почетка школске године закључно са наставном јединицом “Циклуси кружења основних супстанци у природи”.

Обим градива на окружном /градском такмичењу за сваки разред обухвата наставно градиво од почетка школске године закључно са 62. часом по Плану реализације наставе датог од стране ЗУОВ-а:

  1. За ученике V разреда градиво од почетка школске године закључно са наставним јединицама “Правилна исхрана и Вода”.
  2. За ученике VI разреда градиво од почетка школске године закључно са наставном
    јединицом “Болести које изазивају бактерије, начини заражавања и улога антибиотика“.
  3. За ученике VII разреда градиво од почетка школске године закључно са наставном
    јединицом “Еколошки фактори”.
  4. За ученике VIII разреда Окружно такмичење обухвата све наставне јединице предвиђене
    планом и програмом биологије за 8. разред, пошто је Планом реализације наставе за основну
    школу ЗУОВ-а, предвиђено да се од 62. часа до завршетка наставне године врши
    систематизација градива.

Обим градива на републичком такмичењу за ученике седмог и осмог градива обухвата целокупно наставно градиво за тајн разред.

Дипломе

За учешће и постигнуте резултате на школском такмичењу, ученици не добијају дипломе.

Пре свега сви учесници општинског такмичења који остваре минимално 1 бод добијају похвалницу за учешће.

Ученици који на општинском такмичењу на основу апсолутног броја освојених бодова освоје прво, друго или треће место, осим што стичу право на директан пласман на окружно такмичење, добијају и дипломе за освојено одговарајуће место на општинском такмичењу. Ученици који на ранг листи имају исти број бодова деле исто, одговарајуће, место.

Додатно, ученици који су на јединственој општинској ранг листи остварили број бодова који се налази у горњих пет посто бодова добијају диплому „Диплома за изузетно постигнуће на општинском такмичењу из биологије”. Ученици који остваре следећих пет посто бодова на јединственој општинској ранг листи добијају диплому „Диnлома за одлично постигнуће на општинском такмичењу из биолоrије”. Ученици који остваре следећих десет посто бодова на јединственој општинској ранг листи добијају диплому „Диплома за врло добро постигнуће на општинском такмичењу из биологије”.

По аналогији на овај начин се додељују дипломе и похвалнице на окружном и на републичком такмичењу. Разлика је што на републичком такмичењу дипломе за освојена “места” потписује министар просвете и председник СБД-а.

Пласман на даљи ниво такмичења.

Пласман на општинско такмичење остварују ученици школских такмичења према ранг листи бодова по разреду . Из школа које имају три и мање одељења по разреду пласман остварује највише три ученика по разреду. Из школа које имају четири и више одељења по разреду пласман остварују најбоље пласирани ученици по разреду до броја који је једнак броју одељења тог разреда.

Пласман на окружно/градско такмичење стичу ученици који се налазе у првих 20% јединствене окружне/градске листе. Додатно, а у случају да се претходно већ не налазе на овој листи, директан пласман на окружно/градско такмичење остварују и ученици који освоје прво, друго и треће место на општинској ранг листи, без
обзира на број освојених бодова.

Исти принцип важи и за пролазак на републичко такмичење.

Биологијакп жели такмичарима успешне припреме и пуно диплома на такмичењу.

This Post Has One Comment

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.