Правилник такмичења из биологије за основце- 2020

Правилник такмичења из биологије за основце- 2020 1

Коначно након више од 28 дана од објаве календара такмичења и смотри за ученике основних школа објављен је дугоочекивани правилник такмичења из биологије за ученике основних школа. Додуше правилник још увек није објављен на сајту Српског биолошког друштва (приступљено 12.2 у 2:00) , а ни на сајту Биолошког факултета те смо исти преузели са биолошког блога.

Ове године су се по питању правилника огласили бројни активи наставника биологије који су изнели своја мишљења и упутили их Српском биолошком друштву.

На почетку одмах морамо похвалити организаторе због тога што су делимично усвојили ставове актива који су им предочени.

Ове године као и претходне (због реформе) такмичење ће бити организовано само за ученике 7 и 8 разреда.

Ступњеви такмичења , пресек градива по нивоима су стандардно непромењени.

Оно што је у великој мери измењено, а о чему се највише дискутовало и што нас највише занима је свакако :

Систем бодовања и вредновања резултата на такмичењу

Прва позитивна промена од ове године је та што сви учесници општинског , окружног и републичког такмичења добијају похвалницу (сертификат) за учествовање. Једини услов како је то у правилнику наведено је да освоје минимум 1 бод. Дакле за сваки ступањ такмичења изузев школског ученици добијају сертификат у виду похвалнице посебно. До сада то је била пракса само на републичком такмичењу.

Систем пласмана тј. преласка на следећи ниво такмичења остао је исти као и прошле године, са тим што је у правилнику мало боље појашњен. Наиме након завршетка општинског такмичења сачињава се јединствена окружна ранг листа , са које се на окружно такмичење пласирају првих 20% учесника. Додатно уколико нису у првих 20% на такмичење се позивају и ученици који су у својим општинама првопласирани (прва три ученика). Процедура је иста и за републичко такмичење.

У погледу додељивања диплома , ове године правилник је драстично промењен. Од ове године су уведене нове врсте диплома поред диплома за прво, друго и треће место. Нове врсте диплома су:Диплома за изузетно постигнуће на такмичењу, Диплома за одлично постигнуће на такмичењу и Диплома за врло добро постигнуће на такмичењу.

Ученици који на општинском,окружном и републичком такмичењу на основу апсолутног броја освојених бодова освоје прво, друго или треће место добијају и дипломе за освојено одговарајуће место на такмичењу.

Додатно, ученици који су на јединственој окружној/републичкој ранг листи остварили број бодова који се налази у горњих пет посто бодова округа/републике добијају диплому „Диплома за изузетно постигнуће на такмичењу из биологије“.

Ученици који остваре следећих пет посто бодова на јединственој окружној/републичкој ранг листи добијају диплому „Диплома за одлично постигнуће на такмичењу из биологије“.

Ученици који остваре следећих десет посто бодова на јединственој окружној/републичкој ранг листи добијају диплому „Диплома за врло добро постигнуће на такмичењу из биологије“.

Закључак:

Позитивне промене у односу на претходну годину:

  • ученици добијају похвалнице на сваком нивоу такмичења
  • Ученици добијају дипломе за изузетна , одлична и врло добра постигнућа на општинском, окружном и републичком такмичењу.

Оно што је негативно јесте:

  • да је правилник објављен прекасно
  • да је строжији у односу на правилнике из ранијих година.

Наиме од ове године су уведене нове врсте диплома на општинским, окружним и републичким такмичењима. Иако ће по свему судећи велик број учесника освојити неку од ових диплома ове дипломе немају никакву практичну тј. техничку вредност. Ове дипломе су према правилнику мање вреде у односу на дипломе за освојено прво/друго или треће место а није искључена могућност да учесник са мање бодова у једној општини/округу има диплому за освојено место, а у другој ученик са већим има диплому за врло добар успех или сл. Ово и није велики проблем јер је на републичком такмичењу ова ситуација немогућа. Оно што се доводи у питање је вредновање дипломе за постигнуће. Наиме СБД је прво друштво које је увело ове дипломе, министарство их не препознаје у погледу завршног испита тј. не доносе учесницима додатне поене. Такође прболеме имају и школе у погледу вредновања диплома за титулу ђака генерације итд.

Сматрамо да на општинским и окружним такмичењима најбољи систем је био онај са јансо дефинисанм бројем поена, а да би ове дипломе требало додељивати само у крајњој линији на републичком такмичењу уколико је стварно немогуће да ученици у одређеном опсегу добијају дипломе за места као што је случај код других такмичења.

Технички садашњи правилник је исти оном из претходне године само што ће 20% најбољих ученика на свим нивоима добити диплому која има скоро само подстицајну тј. моралну улогу (утешна награда).

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.