Став актива биолога Ужица о учествовању на предстојећем такмичењу

Став актива биолога Ужица о учествовању на предстојећем такмичењу 1

Осетили смо потребу да се огласимо поводом предстојећег општинског такмичења  и да пренесемо наша размишљања и одлуке:

– Сматрамо да је потребно да пропозиције за такмичење стигну благовремено, а не 2 дана пре такмичења (претпостављамо да ће тако бити, јер одлазимо на распуст без њих).

– Нико од наставника биологије на територији Ужица није заказао школско такмичење.

– У прошлој школској години смо уложили приговор Српском биолошком друштву, али смо ипак учествовали, јер су припреме биле у току када су стигле пропозиције. Наше незадовољство сам изнела и на трибини током републичког такмичења.

-Начин бодовања  постигнућа ученика на такмичењима је некоректан и нестимулативан за ученике. Како наставници нису материјално мотивисани за учествовање на такмичењу, све ово говоримо у име ученика, а не из личног интереса.

– Није у реду да дипломе добију само прва три ученика, а остали имају само пласман. У суштини, диплома и задовољство одмеравања знања са другима су једино чиме су ученици награђени. Може се десити да се дете пласира на републичко такмичење без иједне освојене дипломе (што нам се и десило на прошлогодишњем такмичењу), а да се не пласирају или не добију дипломе ученици са високим бројем освојених бодова.

-Нисмо сагласни ни са одлуком да у сваком округу прва три ученика добијају дипломе без обзира на број бодова. Не треба критеријуми да се прилагођавају такмичарима, него такмичари критеријуму. Мислимо да се мора одредити број бодова за одређено место, ако је 71 бод премало, нека се подигне праг.

– Пропозиције такмичења морају бити усклађене са осталим предметима, јер нам је веома важно да сачувамо заинтересованост ученика за биологију.

Одлука Градског актива наставника биологије и чланова удружења „Опстанак“ из Ужица: 

Уколико остану прошлогодишње пропозиције за такмичење, нећемо учествовати. Након објављених пропозиција, о својој одлуци обавестићемо директоре школа и Школску управу Ужице и Српско биолошко друшво.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.