Правилник такмичења за средње школе 2020

Правилник такмичења за средње школе 2020 1

На сајту Српског биолошког друштва изашао је дугоочекивани правилник такмичења из биологије за средње школе.

Новине које доноси правилник за средњошколце су следеће:

  • Ко-организатор такмичења за средње школе је поново Природно-математички факултет у Новом Саду (Департман за биологију)
  • Са школског на окружно такмичење се пласирају директно прва три ученика са школске ранг листе и 20% најбоље пласираних ученика са ранг листа школске управе .
  • Са окружног на републичко такмичење пласирају се директно прва три ученика са окружне ранг листе и 20% најбоље пласираних са јединствене ранг листе за целу републику .
  • Такмичење ће бити одржано само за 3 и 4 разред средње школе

Оно што сматрамо позитивном променом јесте то што се на републичком такмичењу пласирају 20% најбољих ученика из целе републике и додатно прва три ученика са окружне ранг листе. Оно што треба напоменути јесте то да ученици који су најбољи у свом округу улазе у рачуницу за 20% најуспешнијих. Ове године је то у почетку дефинисано тако да су избегнуте све забуне и недоумице око рачунања прага за 20% најбољих ученика на територији републике. На овај начин је обезбеђено да на републичком такмичењу учествују ученици из свих округа републике Србије.

Оно што може бити злоупотребљено у правилнику јесте чињеница да се на окружно такмичење пласирају 20% најбољих учесника школског такмичења са ранг листе надлежне школске управе. Проблем је у томе што свака школа има аутономију да прави своје тестове за школско такмичење те на тај начин није исти критеријум. Ако су у некој школи лакши тестови из те школе биће пласирано много више учесника него из школе где су тестови тежи. Такође постоје случајеви где се такмичење уопште и не одржи већ професори пријаве учеснике без такмичења. Практично ове малверзације је немогуће сузбити јер правилником нису прописани стандарди за израду теста , већ школски актив има сву аутономију. Али у сваком случају правилник обезбеђује минимално 3 учесника из сваке школе на окружном такмичењу. Добро решење би било да организатор прави тестове за школско такмичење.

Такође замерамо то што награде (дипломе) на републичком и окружном такмичењу припадају само првопласираном, другопласираном и трећепласираном учеснику(-цима). Сматрамо да треба постојати дефинисан опсег за доделу сваког места (процентуално или у интервалу одређеног броја поена). Овакво стање омогућава да из једног округа ученик прође целокупан циклус такмичења без икакве дипломе , а са истим бројем поена други учесник има диплому за нпр. прво место. Такође правилником нису ни предвиђене похвалнице (сертификат) за ученике који су учествовали на републичком такмичењу што није мала ствар.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.