Zirafe polako nestaju

Zirafe polako nestaju 1

U proteklih 30 godina zabeležen je dramatičan pad populacije žirafa, najviših životinja na svetu, pa je taj problem klasifikovan kao izumiranje tih životinja. Sa skoro 155.000 jedinki 1985. godine, broj opstalih žirafa 2015. godine pao je na 97.000, pokazuju podaci Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN).

Pretpostavlja se da su razlozi gubitak staništa, krivolov i građanski nemiri u mnogim delovima Afrike. S druge strane je zabeležen i određeni rast, uglavnom u južnim delovima kontinenta.

IUCN do sada nije preterano vodio računa o statusu žirafa. Međutim, prema poslednjim podacima, ove životinje nalaze se na crvenoj listi ugroženih vrsta, a njihova populacija je smanjena za više od 30 odsto.

„Ako idete na safari, žirafe su svuda oko vas. Iako je u proteklom periodu bilo velike zabrinutosti zbog slonova i nosoroga, broj žirafa je sada u padu, rekao je dr Fenesi za Bi-Bi-Si.

Brzi rast ljudske populacije je uslovio širenje poljoprivrede, što je rezultiralo fragmentacijom opsega žirafa u mnogim delovima Afrike. Ali, građanski nemiri u delovima kontinenta su takođe uzeli svoj danak.

„U ratom razorenim oblastima, u severnoj Keniji, Somaliji i Etiopiji u pograničnom području s Južnim Sudanom, žirafe su u suštini ratna stočna hrana, dodaje dr Fenesi.

Na pomenutoj crvenoj listi se nalazi i veliki broj ptičijih vrsta. Tako je afričkom sivom papagaju status promenjen iz „ranjive“ u „ugroženu“, što znači da se ova ptica, popularna kao kućni ljubimac zbog mogućnosti oponašanja ljudskog glasa, nalazi među vrstama s vrlo visokim rizikom od istrebljenja.

Izvor: zivotinje.rs

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.