Poziv za promociju monografije “Cerjanska pećina – okolina, priroda, zaštita”.

Poziv za promociju monografije “Cerjanska pećina – okolina, priroda, zaštita”. 1

Pozivamo Vas da 13. aprila u 12 časova, u zgradi Oficirskog doma u Nišu (ul. Orlovića Pavla br. 28.) prisustvujete promociji monografije “Cerjanska pećina – okolina, priroda, zaštita”.

Poziv za promociju monografije “Cerjanska pećina – okolina, priroda, zaštita”. 2
U monografiji je predstavljen sistem Cerjanske pećine i prirodne i kulturne vrednosti okoline kroz rezultate višegodišnjih istraživanja, područja severnog Kalafata, autorskog tima.

Cerjanska pećina je trenutno druga pećina po dužini u Srbiji sa preko 7 km istraženih podzemnih kanala. Odlikuje se složenom raznovrsnošću karstnog podzemlja koji se ogleda u bogatstvu pećinskog nakita, razvoja podzemnih kanala u više nivoa i značajnim biodiverzitetom pećinske faune. Posebnu vrednost pećine čine retki pećinski ukrasi koji se nazivaju heliktiti. Heliktiti su posebna vrsta pećinskog nakita koja se suprotno fizičkim zakonima i zemljinoj teži formira i pruža u svim pravcima usled uticaja specifičnih procesa kristalizacije.

Monografija je objavljena u izdanju Zavoda za zaštitu prirode Srbije i upravljača ovim spomenikom prirode, Direkcije za izgradnju grada Niša, uz podršku Ministrastva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Za više informacija kontakt osoba je Dragana Nedeljković (066/381-485)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.