Пас гаша проходао уз помоћ протезе студената машинског факултета

Пас гаша проходао уз помоћ протезе студената машинског факултета 1

Zahvaljujući personalizovanoj protezi za nogu koju su osmislili i napravili studenti niškog Mašinskog fakulteta, pas Gaša, koji je pre dve godine pao pod točkove voza i ostao bez dve noge, konačno je prohodao i potrčao. Niški studenti kažu da je ovaj projekat bio i humano i lepo delo, a ujedno i čist inženjerski zadatak iz kojeg su puno naučili.

Pas Gaša je ostao bez dve noge kada je bio štene, a potom ga ja usvojila Kraljevčanka Jovanka Petrović koja i dalje brine o njemu. Ona navodi da se Gaša snalazio i na dve šape, ali da je često padao. Zato ističe da je ova proteza nešto što izvandredno i što rečima ne može da opiše. gasa-pas-modelovanje-foto-ja

Profesor Miroslav Trajanović, koji je zadao studentima ovaj zadatak, objašnjava da su oni najpre skenirali ostatak zadnje desne noge, a onda metodom reverznog inženjeringa došli do geometrijskog modela proteze koji potpuno odgovara Gašinoj anatomiji. Ovaj model je odštampan na 3D štampaču na Mašinskom fakultetu, uz pomoć docenata Nikole Vitkovića i Jelene Milovanović.

Pravljenje proteze za Gašu bio je projektni zadatak iz predmeta Osnove biomedicinskog inženjeringa i Aditivne tehnologije studentima Pavlu Draškoviću, Jovanu Aranđeloviću i Blažanu Paviću.

Upravo sam i upisao Mašinski fakultet sa nadom da ću rešavati neke praktične probleme. Veoma sam zadovoljan i dosta toga sam naučio kroz ovaj projekat. Ovaj način učenja je odličan, jer nije u pitanju čista teorija, već zahteva od nas da istražujemo i tako učimo kroz konkretan projekat – kaže Jovan Aranđelović.

Kaže da je bilo puno izazova u projektu, kao i da je sam proces modeliranja, pre same izrade 3D štampačem, trajao oko mesec dana. Najlepši trenutak je bio, kaže Jovan, kada su Gaši prvi put stavili protezu. gasa-pas-proteza2-foto-ja

Kada smo prvi put otišli u Kraljevo da bi isprobali protezu i kada smo je stavili Gaši to je bio trenutak kada sam bio najponosniji na moj dosadašnji rad. Kada sam video da je ono što smo napravili nešto korisno i da kada stane na protezu može da trči. Uvideli smo i neke nedostatke, ali već smo uradili ispravke na delu čarape – objašnjava student Mašinskog.

I profesor Trajanović ističe da je najlepši rezultat ovog projekta da je pas, koji je do sada samo mogao da stoji oslonjen na zid, prohodao, a onda i protrčao.

Ništa manje važan rezultat je da su studenti, radeći na projektu predmeta koga slušaju na fakultetu, došli do rezultata koji, po našim saznanjima, predstavlja prvu personalizovanu protezu za pse na svetu – kaže profesor Trajanović.

Profesor ističe da je ovo “još jedna potvrda da studenti koji dobiju diplomu Mašinskog fakulteta u Nišu vladaju naprednim tehnologijama potrebnim za razvoj srpske privrede”.

Izvor:Juzne vesti

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.