Roterdamska plutajuća šuma: U službi spašavanja drveća

Roterdamska plutajuća šuma: U službi spašavanja drveća 1

Uz konstantan porast broja stanovnika i sve većeg proširivanja gradova, izgradnje trgova, staza i parkinga, broj drveća se konstantno smanjuje. Ne u Roterdamu! Kako, pitate se? Kulturno udruženje “Matični brod” izradilo je inovativan projekat inspirisan radom “U potrazi za Habitusom“, umetnika Jorga Bakera.

Roterdamska plutajuća šuma: U službi spašavanja drveća 2

“U potrazi za habitusom” izložba Jorga Bakera koja je inspirisala projekat plutajućih drveća. Izvor: onderwerper

U pitanju je Pokretna šuma: mala plutajuća šuma posađena u već postojećim recikliranim bovama. Projekat ima veliku ekološku vrednost jer obuhvata reciklažu i doprinosi oporavku i rastu šuma.

Projekat je pokrenut 16. marta 2016. godine, nakon četiri godine dugog istraživanja, testiranja i eksperimentisanja u cilju posmatranja kapaciteta rasta, otpornosti biljaka na salinitet i potencijala uspešnosti projekta.

Roterdamska plutajuća šuma: U službi spašavanja drveća 3

Bova i holandski brest. Izvor: dobberendbos

Uspešna saradnja studenata Fakulteta primenjenih nauka, Van Hal Larenstajnovog Univerziteta, dovela je do otkrivanja najboljeg načina sadnje i čuvanja biljaka u lučnim vodama kao i utvrđivanja odgovarajuće vrste drveta: xolandskog bresta. Ta vrsta drveta ima ubrzan rast, može da podnese jake vetrove i velike količine vode bez preterane potrebe obrezivanja.

I tako, marta 2016. godine, “izronila” je jedna od prvih plutajućih šuma u istoriji, zaista originalan koncept zelenog prostora, koji će doprineti znajačnom smanjenju koncentracije ugljen-dioksida u vazduhu a time i poboljšanju uslova života u gradu.

Roterdamska plutajuća šuma: U službi spašavanja drveća 4

Trenutak postavljanja drveća u luku Roterdama. Izvor: Portofroterdam

Ovaj neobičan vizuelni i pre svega “zeleni” projekat stoji kao sjajan pokazatelj povezanosti grada i prirode, podsećajući nas na pozitivan uticaj drveća i prirode na naše živote.

Ukoliko želite da pogledate više o stvaranju projekta kliknite ovde.

[tx_youtube youtube_url=”https://youtu.be/DwoQPCnkVbI” width=”” controls=”1″ autoplay=”0″]

Izvor:ekoblog.rs

This Post Has One Comment

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.