Poziv za predavanje “Pravi i umišljeni uzroci raka”

Poziv za predavanje "Pravi i umišljeni uzroci raka" 1

U ponedeljak 16.oktobra od 19:00 časova u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu , prof.dr Zoran Radovanović održaće predavanje na temu “Pravi i umišljeni uzroci raka”.

Pozivno pismo prenosimo Vam u celosti:

Pojava zloćudnih tumora je u oko 90% posledica delovanja činilaca spoljne sredine čija je uloga u velikoj meri poznata za mnoge od trocifrenog broja ovih bolesti. Prednjače duvan, gojaznost, infekcije, nedovoljna fizička aktivnost, način ishrane itd. Interesantno je, međutim, da su u javnosti prisutne sasvim druge predstave o „pravim“ uzrocima raka, pa se na prvo mesto stavljaju faktori koji ili nemaju veze s malignim tumorima (stres, uranijum) ili je njihova uloga relativno mala (zagađenje životne sredine). Izmišljena je čak i epidemija raka u Srbiji, mada je rizik obolevanja od ove grupe bolesti poslednjih godina čak niži nego ranije.

 

prof.dr Zoran Radovanović je redovni profesor epidemiologije u penziji. .Bio je šef Katedre i upravnik Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, predsednik Savezne komisije za zarazne bolesti SFRJ, autor je preko dvadeset udžbenika, bio je konsultant i rukovodilac brojnih međunarodnih projekata. Sada je predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva. Generalni sekretar Saveza lekarskih društava Jugoslavije, generalni sekretar Naučnog društva za istoriju medicine Jugoslavije Radio je kao upravnik Departmana za medicinu zajednice i upravnik Departmana za primarnu zaštitu Medicinskog fakulteta u Kuvajtu, predsednik kuvajtskog Fakulteta za javno zdravlje i urednik časopisa Medical Principles and Practice (izdavač Karger).Takođe je obavljao dužnost savetnika SZO, konsultanta harvardske Škole narodnog zdravlja i koordinatora istraživanja zdravstvenih posledica iračkog rata koja su sprovodile Ujedinjene nacije. Nedavno se povukao sa mesta predsednika Lige za imunizaciju i predsednika Međusekcijskog odbora za srpski jezik u medicini Srpskog lekarskog društva, a i dalje je predsednik Etičkog komiteta SLD.Napisao je (sam ili sa koautorima) ili uredio preko dvadeset udžbenika i monografija, između ostalog mnoge univerzitetske udžbenike iz epidemiologije i praktično sve poslediplomske udžbenike iz te oblasti. Autor je preko 300 članaka u naučnim časopisima i drugim publikacijama. U naučnoj literaturi citiran je preko 1000 puta .Član je Akademije medicinskih nauka SLD.Nosilac je različitih priznanja (Orden zasluga za narod, Vitez poziva, Povelja SLD, najbolji naučnik Kuvajtskog univerziteta i dr.).Sada se bavi publicistikom (Politika, Danas, ranije NIN itd.).

Ulaz je slobodan!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.